Miljardrace om Bidens pengar inom greentech – men svenska bolag halkar efter: “Ganska bråttom nu”

President Joe Bidens Inflation Reduction Act, IRA innebär stora investeringar i hållbar teknik. Något som svenska bolag skulle kunna ta del av, enligt Torbjörn Millang, vd och grundare av GoToMarketUSA. Foto: Shutterstock/privat.

Biden-administrationens klimatpaket ger en attraktiv amerikansk marknad för olika typer av cleantech-bolag. Något som många svenska bolag har missat, enligt GoToMarketUSA som hjälpt svenska företag till USA i över 15 år.

2022 signerade president Joe Biden IRA, Inflation Reduction Act. Det enorma paketet, som ska stoppa inflationen och minska landets budgetunderskott, innehåller även stora investeringar inom olika typer av hållbara teknik.

Sedan dess pågår ett race om pengarna, och greentech-bolag från hela världen köar för att ta sig in på den amerikanska marknaden. Något som gått Sverige förbi. I alla fall om man ska tro det svenska företaget GoToMarketUSA, vars affärsidé är att hjälpa svenska bolag in på den amerikanska marknaden.

– Många svenska bolag skulle ha haft potentialen att ha produkter ute på den amerikanska marknaden om man agerat tidigare, säger Torbjörn Millang, vd och grundare av GoToMarketUSA.

Bolaget har sitt säte på den amerikanska västkusten och har varit aktivt i över 15 år. Bakgrunden är Torbjörn Millangs karriär inom Management Consulting i USA där han bland annat arbetade med att introducera svenska och europeiska bolag till amerikanska partners.

“Fantastisk tid i USA för investeringar”

Bolaget jobbar främst med skandinaviska bolag, i olika faser, inom tung och avancerad industri, och erbjuder hjälp inom allt från rådgivning och sälj till nätverk och kapitalanskaffning. För det tar GoToMarket betalt i retainers och provision. I genomsnitt jobbar de i cirka 1-2 år med ett bolag innan det kan stå på egna ben på den amerikanska marknaden. Exempel på bolag som de jobbat med på senaste året är Elonroad, Swegreen och Cascade Drives.

De nya IRA-pengarna innebär ännu fler möjligheter för bolag utifrån att ta sig in, och systemet har ambitioner om breda investeringar inom de närmsta två åren.

– Det är en fantastisk tid i USA just nu för investeringar i industri som påverkar hållbarheten positivt, i synnerhet för greentech-bolag. De federala pengarna från IRA kanaliseras ner i olika segment och alla får vara med och bidra för att det hela ska ha så stor effektivitet som möjligt. Men det är ganska bråttom för bolag om man vill ta del av pengarna, säger Torbjörn Millang.

Varför är svenska bolag sena på bollen?

– Jag tror att det är en kunskapsgrej som bygger på föreställningen att det är svårt att göra business i USA och att risken är hög. Och det stämmer till viss del, USA är inte lätt. Men tar man bara reda på fakta så har man i alla fall inlett arbetet, säger Torbjörn Millang och fortsätter:

– Många väljer bort USA för att det ibland sägs kosta över 1 miljon dollar att gå in på marknaden. Men vi menar att det går att ta det steg för steg och att det i stället skulle kunna röra sig om 100-200 tusen dollar inledningsvis. Många som lyckats med sin lansering gör det dessutom i partnerskap. Det är mycket som bolagen inte är klara med när man går in i processen, men via partnerskap kan det, mer eller mindre, processas fram.

Vilka är riskerna med att missa det här tåget?

– Jag tycker redan att vi har tappat i innovationskraft, i alla fall när det kommer till industrisegmentet. Om vi jobbar på rätt sätt, i partnerskap och genom anpassning steg för steg, så finns alla möjligheter. Generellt borde man ta med USA i bilden mycket tidigare som bolag i det här segmentet, även utanför IRA. Det har funnits pengar för miljöteknik länge i USA och det kommer det fortsätta att göra.

Vilka är de vanligaste utmaningarna för svenska bolag i USA?

– Det är oftast när man kommit förbi teknikfasen och måste börja räkna på nyttan med produkten i verkligheten och mot befintliga lösningar. Där missar många. Amerikaner vill ha resultat och att man säger som det är, där kan det uppstå en clash. Det gäller att ha en produkt som är färdig och som levererar det den utlovar. Finansieringen kan med fördel ske i USA med partners och delvis via grants, säger Torbjörn Millang.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.