MediTuner vill revolutionera astmavården – siktar på USA-lansering

MediTuner, med sitt system för egenbehandling av astma, AsthmaTuner, vinner Startup Company of the Year i Techarenan Challenge 2023. Foto: Techarenan/Press.

Via en applösning kan astmapatienter följa och själva behandla sin sjukdom, något som kan spara både tid och pengar inom vården. Nu ska MediTuner, som vann Årets startupbolag i Techarenan Challenge, ta den amerikanska marknaden med storm.

10 procent av den globala befolkningen har någon form av astmaproblematik. 

Dagens effektiva mediciner gör att nästan alla har potentialen att leva symtomfritt, men hälften av alla astmapatienter är felbehandlade. Ofta eftersom sjukdomen periodvis förändras och vården, med sina långa väntetider, har svårt att följa den utvecklingen.

Det vill MediTuner, med appverktyget Asthmatuner, ändra på.

Bolaget startade som ett projekt mellan Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet där de två grundarna Henrik Ljungberg, överläkare i lungmedicin och Björn Nordlund, docent i allergologi, såg en stor möjlighet för astmapatienter att ta hand om sin egen sjukdom.

En prototyp utvecklades med en patenterad algoritm och efter att en klinisk studie i Region Stockholm visat goda resultat, med bättre behandlingseffekt än fysiska vårdbesök, lades fokus på bolagisering.

Astmapatienter kände sig mer sedda digitalt

Lösningen går ut på att patienten på egen hand monitorerar och anpassar sin astmabehandling genom att regelbundet blåsa i en trådlös spirometer som kopplar upp mot appverktyget som sedan ger en bedömning och rekommendation på behandling. 

– Kontrollgruppen som använde vårt verktyg upplevde till och med att de var mer sedda av sjukvården jämfört med de som fick fysisk vård, säger Eric Alhanko, vd och MediTuners första anställda.

2018 fick bolaget regulatorisk godkänt att sälja på den europeiska marknaden och har sedan dess ökat på användarantalet i främst Sverige och Norge. Bland annat via upphandlingar i till exempel Region Jönköping.

– Bara i Sverige pratar vi om ett marknadsvärde på en miljard kronor i mjukvaruintäkter. Sedan har vi ju hårdvaran, i form av den trådlösa spirometern, som står för ungefär lika stora intäkter, säger Eric Alhanko.

Men som för många andra medtech-bolag ligger utmaningen i vårdens långa säljcykler och traditionella strukturer. Samtidigt finns en del trender som är fördelaktiga för MediTuner.

– Det händer mycket i just Sverige med en del stora upphandlingar inom “remote patient monitoring”, alltså verktyg som ersätter behovet av fysiska vårdbesök. Efter pandemin finns det generellt ett annat synsätt på de här verktygen inom vården. Något som gynnar oss, säger Eric Alhanko.

Planen: Slå sig in i USA

I somras vann bolaget Årets startupbolag i Techarenan Challenge 2023, och till hösten väntar nu förberedelser för att kliva in på den amerikanska marknaden.

Erik Alhanko tar emot priset Startup Company of the Year på Kallis under Techarenan i Almedalen.

Parallellt arbetas det på en vidareutveckling av AsthmaTuner till andra typer av lungsjukdomar, där KOL är först ut. En sjukdom som nästan är lika vanlig som astma, men som kostar samhället mer.

– Om fem år har vi ett erbjudande för alla typer av lungsjukdomar och vi vill vara det verktyg som används som standars i Norden, samtidigt som vi har bra fart på den amerikanska marknaden och på några av de stora europeiska marknaderna, säger Eric Alhanko och fortsätter:

– Vi kommer lägga stort fokus på att fortsätta utveckla produkten och har en plan för att implementera maskinlärningsalgoritmer för att kunna prediktera försämringsperioder baserat på patientens historiska variationer och extern data såsom pollen och väder. Detta gör att vi kan ge en än mer skräddarsydd och patientcentrerad behandling.


MediTuner

Founded: 2018.

Based: Stockholm.

Team: 17.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.