Novatron tar in 60 miljoner kronor – vill ta nästa steg mot att kommersialisera fusionskraft

Personerna bakom Novatron: Peter Roos, vd, Jan Jäderberg, uppfinnare och CTO samt Erik Odén, styrelseordförande och serieentreprenör.

Svenska Novatron Fusion Group, som säger sig ha svaret på framtidens energi, tar in kapital från svenska och europeiska investerare för att skala upp sin teknik inom fusionskraft.

I över 70 år har forskningen försökt lösa gåtan inom fusion. Alltså att ta vara på den enorma mängd energi som släpps lös i en mänsklig kopiering av den process som sker i solen och andra stjärnor, där atomer slås ihop under extrem hetta.

Svenska Novatron Fusion Group, med avancerad forskning i grunden, är en av få aktörer i världen som säger sig ha lösningen. Nu tar de in 5 miljoner euro, cirka 60 miljoner svenska kronor, från nya och befintliga investerare.

“Vi är glada att få ett så starkt stöd från våra investerare. Det här tar oss närmare vårt mål om att transformera energilanskapet och accelerera övergången till en mer hållbar framtid. Vi är nu ett steg närmare att möjliggöra fusionsenergi i hög skala”, säger Novatrons vd Peter Roos i ett pressmeddelande.

Rundan leddes av Climentum Capital, i syndikering med Industrifonden, Santander InnoEnergy Climate Fund, samt med nya investeringar från befintliga investerare som KTH Holding och EU-organet EIT InnoEnergy.

Vill vara svaret på framtidens energi

Fusionskraft skulle kunna svaret på frågan om var framtidens energi ska komma ifrån. Enligt internationella forskningsprojekt skulle fusionskraft kunna möta en stor del av framtidens fossilfria, och allt större, globala energibehov.

Marknadsmässigt skulle en fungerande global fusionsmarknad vara värd omkring 50 biljoner amerikanska dollar, enligt analyser från Bloomberg.

Men många utmaningar återstår innan allt kan bli verklighet. Bland annat ekonomiskt och juridiskt eftersom det krävs enorma investeringar för att skala upp tekniken samtidigt som fusion i några länder, däribland Sverige, hamna under samma stränga lagar som kärnkraften.

Något som i förlängningen även blir en politisk utmaning.

“Politiken måste komma upp på banan redan nu. Det här är inte något futuristiskt. Det händer här och nu och är det inte vi som löser det här så kommer det vara någon annan”, sa Peter Roos i en tidigare intervju med Techarenan News.

Novatron lanserades under slutet av 2022 och håller i dag till i KTH:s lokaler. Där ska tekniken valideras för att sedan på sikt skalas upp.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.