Global undersökning: Sverige bakom nordiska grannarna i livs- och arbetsbalans

Sverige hamnar utanför topp tio i undersökningen om work-life balance. Foto: Flourish/Shutterstock.

En ny världsomspännande undersökning listar de länder i världen som har bäst, så kallad, “work-life balance”, eller livs och arbetsbalans på svenska. Sverige hamnar utanför topptio samtidigt som två nordiska grannar placerar sig ovanför.

Det är det globala HR-bolaget Remote som genomfört undersökningen som rangordnar de 60 länderna med högst BNP i världen, när det kommer till den allt mer utbredda termen “work-life balance”, som beskriver en hälsosam balans mellan karriär och privatliv.

För att ranka de olika länderna har Remote tagit fram ett index mellan ett till 100 som baserar sig på mätbara faktorer som minimilön, sjukfrånvaro, föräldraledighet, tillgång till sjukvård, allmän befolkningslycka, genomsnittliga arbetstimmar och HBTQI-inkludering.

Högst på listan ligger Nya Zeeland, med ett index på 79,35. Därefter dominerar Europa på topptio-listan med sex platser.

Sverige placerar sig precis utanför topptio, på en elfte plats, med indexet 65,73. Noterbart är att både Norge och Danmark (plats 6 och plats 5) placerar sig högre än Sverige, samtidigt som Finland hittas på plats 15.

I botten av listan finns länder som Nigeria, Malaysia och Puerto Rico.

Av geopolitiska själ togs både Ryssland och Ukraina bort från undersökningen.

Topplistan:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.