De hittar hudcancer med AI – har den världsledande tekniken enligt kliniska bevis

Christoffer Ekström, vd och grundare av AI Medical Technology som utvecklat ett system för diagnostisering av hudcancer. Foto: Techarenan/Press.

AI Medical Technology använder artificiell intelligens för att diagnosticera hudcancer, snabbare och bättre än läkare och annan teknik. Något de redan fått konfirmerat. Nu siktar bolaget, som vann Näringslivets pris i Techarenan Challenge, mot nya mål.

Allt började efter att Christoffer Ekströms dåvarande flickvän fått det felaktiga beskedet, av en ledande svensk dermatolog, att hennes leverfläck var ofarlig.

Väl på analys konstaterades malignt melanom och parets värld kollapsade. Det hela ledde till att Christoffer Ekström, med bakgrund inom bland annat immersiva teknologier och en ständigt närvarande entreprenörsådra, snöade in på AI-analys av hudcancer och började skanna av marknaden.

– Det fanns mycket forskning på att AI skulle kunna vara bättre än läkare på att diagnostisera hudsjukdomar, men inga bolag som realiserat det, säger Christoffer Ekström, vd och grundare av AI Medical Technology.

Validerade i unik AI-studie

Bolaget har sedan starten 2020 utvecklat ett eget AI-system, Dermalyser. Som med både hårdvara (ett objektiv som fästs på mobilkamera) och mjukvara (app), tar en bild på en hudförändring och ger respons direkt.

Systemet har fått den första certifieringen för medicintekniska produkter, och i våras avslutades en världsunik studie där prestandan för bolagets AI testades. Resultatet visade att bolaget, i jämförelse med annan teknologi, är världsledande när det kommer till att detektera malignt melanom.

Något som var över all förväntan för Christoffer Ekström och kollegorna som blev omskrivna i över 600 medier världen över efter att studien presenterats.

– Vi kunde se resultaten rulla in, och det var som att sitta på läktaren på en hockeymatch där ditt lag bara gör mål på mål. Där och då förstod jag att vi är oslagbara och bara kunde trycka på.

Så fungerar Dermalyser, AI Medical Technologys diagnostiseringssystem. Foto: Press.

“Älskar det hårda medtech-klimatet”

Andra milstolpar är att Christoffer tidigare i år utsågs till en av 30 framtida topp-vd:ar i världen inom life science av det prestigefyllda branschmediet In Vivo, och i somras vann bolaget Näringslivets pris i Techarenan Challenge 2023.

AI Medical Technology har nu de underlag som behövs för CE-märkning, tillståndet att sälja på den europeiska marknaden. En process som bolaget hoppas ha klart till Q1 nästa år.

Därefter väntar en kommersialiseringsfas som ofta, om de hårda regelverken inte redan gjort det, slår ut bolag inom medtech. Men det tuffa klimatet är inget som skrämmer Christoffer Ekström.

– Jag älskar det och vill inte ha det på något annat sätt. Det är en härlig roadmap att arbeta efter och jag älskar verkligen att den här branschen är så fruktansvärt svår. Det hjälper till att slå ut konkurrenter längs vägen.

AI Medical Technology tar emot priset Business Award (Näringslivets pris) i Techarenan Challenge 2023 från juryns ordförande Per Wallentin, vd, Knowit.

AI-apparna stort problem för branschen

När det kommer till just konkurrenter finns en del bolag inom teledermatologi där bilder på hudförändringar skickas till dermatologer som sedan analyserar dem. En annan teknologi är att analysera hudförändringar via elektricitet, och i USA finns ett plåster som sätts på en hudförändring, rivs av och sedan skickas på analys.

Men underifrån kommer även ett stort antal patientappar, som likt AI Medical Technology analyserar via bild, men är tänkta för hemmabruk, något som däremot saknar klinisk evidens.

– Det har kommit en våg av oseriösa företag som är rent av olagliga och farliga. Risken är att patienter sitter hemma och får felaktiga diagnoser. Branschen sätter hård press på att rensa upp i det här och de kommer att försvinna över tid, men i Sverige har läkemedelsverket svårt att hinna ikapp för att få bort dem, säger Christoffer Ekström,

På längre sikt är målet att etableras på den europeiska och amerikanska marknaden med användning inom primärvården. Och det finns ett tydligt slut för grundarens resa inom bolaget.

– Om fem år är vi i exit-fasen, och har vi inte blivit uppköpta då så kommer jag att verka för det. Det är något jag varit tydlig med till ägarna sedan starten, säger Christoffer Ekström.


AI Medical Technology

Founded: 2020.

Based: Stockholm, Sweden.

Team: 6 people FTE.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.