IPercept är industrimaskinernas fitness tracker: “Ett perfekt exempel på det svenska innovationssystemet”

Károly Szipka, vd och grundare i IPercept pitchar i Techarenan Challenge 2023. Foto: Techarenan.

Vinnaren av Industrins pris i Techarenan Challenge 2023, IPercept Technology, siktar på att förenkla vardagen för industriföretag genom en avancerad AI-lösning kopplat till förebyggande underhåll.

Den totala globala tillverkningsindustrin har redan investerat 1,2 biljoner dollar i sina produktionsmaskiner. Utrustning som genererar omätbara summor värde till vårt samhälle varje dag. Men vem är det som ser till att dessa avancerade och enorma maskiner funkar som de ska?

En fråga som svenska IPercept vill bli svaret på.

– Kort förklarat är vi ett bolag som utvecklar lösningar och tjänster för underhåll och optimering av industriella maskiner. Man skulle kunna se det som att vi gör “wearables” för de här maskinerna, säger Károly Szipka, vd och medgrundare i bolaget.

Från akademi till industri

Bakgrunden är en spin-off på forskning vid KTH, på uppmaning av stora delar av industrisektorn. En sektor som länge tampats med utmaningar inom utvecklingen mot det som kallas Industri 4.0.

Något som gav IPercept ett ordentligt försprång i bolagiseringsprocessen som inleddes 2019, två år efter att forskningen tog fart.

– Vi har egentligen fått kundinsikter och marknadsindikationer från dag ett eftersom det är de som ska använda våra lösningar varit med i processen från början, säger Károly Szipka.

Därefter har IPercept inkuberats vid både KTH Innovation och Sting innan man de senaste åren börjat kommersialiseringsfasen på allvar och landat stora kunder inom tung tillverkningsindustri. Dels i Sverige, men även ute i Europa.

– Vi är ett lyckat exempel på det svenska innovationssystemet, och hela den här resan från den första forskningsfrågan till bolagisering har hjälpt oss att hamna där vi är i dag på så kort tid, säger Károly Szipka.

“Vill göra maskiner sexigt igen”

Sektorns impact är enorm, och faktum är att mänskligheten, utan att egentligen märka det, spenderar fyra gånger mer tid på industrimaskiner, jämfört med musik.

Ändå är det få som känner till eller intresserar sig för mekanismerna bakom hela maskineriet, och utvecklingen har länge pekat åt fel håll, enligt Károly Szipka.

– Branschens kanske största utmaning är den minskande passionen som finns för maskiner generellt i samhället. Där vill vi också fylla en funktion, och lyfta den här kunskapen. Vi vill göra industri och maskiner sexigt igen.

Det blir även tydligt när man tittar på andra företag i branschen, där det inte riktigt finns några direkta konkurrenter.

– De flesta av de befintliga lösningarna bygger på teknik från 70-talet, problemet däremot är att dessa maskiner är, och blir allt mer komplexa. Det kräver lösningar som matchar den utvecklingen. Alla har pratat om Industri 4.0 i årtionden nu, ändå har de största företagen i fältet fortfarande svårigheter med transformationen.

IPercept får Industrins Pris i Techarenan Challenge 2023 på Kallis under Almedalsveckan. Prisutdelare var Tom Erixon, vd och koncernchef, Alfa Laval.

Vinnare i Techarenan Challenge

Enligt Károly Szipka är IPercepts triumf i Techarenan Challenge 2023 en stark indikation på att de är på rätt väg, särskilt med tanke på att juryn bestod av representanter från några av Sveriges mest inflytelserika aktörer inom branschen.

– Det är en fantastisk milstolpe för oss och ett kvitto på att vi är på väg att nå vårt mål om att bli branschledande inom denna kategori.

Vad är målet på lång sikt?

– Vi vill bli ledande i Europa och välkända av alla företag i industrifältet, och redan nu blir vi kontaktade av de största bolagen där ute.


IPercept

Founded: 2019.

Based: Stockholm.

Team: 20.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.