Hormona vill rikta ljuset mot kvinnlig hormonhälsa: “Fler kvinnor vill vara proaktiva med sin hälsa”

Hormona, vinnaren av Social Impact Award i Techarenan Challenge, vill öka kunskapen om hormonhälsa i världen. Foto: Techarenan/Press.

80 procent av alla kvinnor kommer någon gång under livet drabbas av homonproblem. Samtidigt är informationen och tillgången till vård låg. Något som svenska Hormona – en av vinnarna i Techarenan Challenge 2023 – vill ändra på.

Det var när Karolina Löfqvist fick hälsoproblem, mitt under den intensiva karriären på investeringsbyrå i London, som allt började.

– Jag gick till ett flertal läkare som sa att det bara var stress och att jag skulle testa antidepp, vilket var ett svar jag inte nöjde mig med. Så efter mycket letande hittade jag en hormonspecialist i Bryssel som äntligen tog mina symptom på allvar och jag insåg vidden av problematiken kring det som kallas hormonhälsa.

Hela erfarenheten visade på en vit fläck inom kvinnohälsa och entreprenören i Karolina Löfqvist vaknade till.

Tillsammans med Jasmine Tagesson, som hon tidigare studerat med i London, samt ett brittiskt laboratorium togs de första stegen mot det som i dag är Hormona. 

Fördomar bland investerare

Bolaget är i dag baserat i både London och Stockholm, och har utvecklat en app med analyser och kunskap kring just hormonhälsa, och sedan släppet år 2022 har Hormona lockat 10 000-tals användare i 90 länder.

Enligt studier kommer omkring 8 av 10 kvinnor någon gång i livet att drabbas av just hormonproblematik, men enligt Hormona är kunskapen generellt i samhället låg om orsakerna och effekterna.

Något som har blivit tydligt i bolagets kontakter med investerare.

– När vi tog in vår första ängelrunda började vi att prata om hormonhälsa, men fick frågor som: “är det här verkligen ett problem?” och “Hur omfattande är det egentligen?” Det gjorde att vi snabbt fick bredda oss och prata om kvinnohälsa, säger Karolina Löfqvist även om det tar emot något:

– Ibland känns det som att femtech blir väldigt mallat. Vi möter ibland investerare som säger: “ja, men vi har redan ett femtech-bolag i portföljen”. Någon som blir skevt när det i slutändan handlar om en mängd olika lösningar för 50 procent av befolkningen.

Hormona får priset i Techarenan Challenge av Lotta Bourgoin, Deputy head Business Banking Sweden, Nordea.

Lansering av hemmatester

2021 vann bolaget Slushs startuptävling och insåg där och då, att marknaden var mer mogen för hormonhälsa. Sommaren 2023 tog de hem priset i kategorin Social Impact Award i Techarenan Challenge som delades ut under Almedalsveckan i Visby.

– Det bekräftar någonstans den trend som vi ser, att kvinnor vill vara mer proaktiva med sin hälsa generellt, men även att fler och fler får upp ögonen för och pratar om hormonhälsa då det påverkar så många stadier i en kvinnas liv, säger Karolina Löfqvist.

Härnäst väntar en lansering i Sverige och Europa av tre nya, patenterade, tester som Hormona tagit fram i samarbete med labbet i England. Tanken är att användare ska kunna testa sig själva hemma en gång i veckan för att få en tydlig överblick om hur deras hormoner fluktuerar, med analyser och åtgärdsförslag direkt i appen.

På sikt är målet att bli en global ledare när det kommer till hormonhälsa.

– Vi vill vara den spelare man tänker på när man hör hormonhälsa. Något som innefattar att ta en stor marknadsandel i USA, där man ligger i framkant när det kommer till innovation och hälsa. Vi kan redan i dag se att vi har användare i USA, trots att vi inte gör någon marknadsföring där alls, säger Karolina Löfqvist.


Hormona

Founded: 2020

Based: Stockholm/London

Team: 12

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.