Voima Ventures lanserar tävling för deeptech-bolag – investerar i vinnaren

Teamet bakom Voima Ventures. Foto: Press.

Den finska deeptech-investeraren Voima Ventures lanserar en ny tävling för forskningsbaserade startups där vinnaren får 1 miljon euro i investerat kapital.

Tävlingen riktar sig till bolag i Norden och Baltikum i syfte att stötta kommersialiseringen av forskning i regionen.

“Forskning och entreprenörsdriven innovation i kombination är i många fall det enda tillräckligt snabba sättet att lösa de globala utmaningarna som vi står inför och därför behöver vi fler sätt att accelerera och kommersialisera forskningsbaserad innovation på. Vi vill utmana forskarteam att bygga skalbara lösningar som löser ett stort och viktigt problem och vi ser fram emot att stötta de bästa teamen med de mest lovande idéerna med vår erfarenhet och vårt nätverk” säger Inka Mero, grundare av Voima Ventures, i ett pressmeddelande.

Efter en ansökningsprocess kommer 30 bolag att väljas ut i en första gallring, därefter blir åtta utvalda till en final där en ensam vinnare utses av en jury bestående av investerare och industriella experter.

Tävlingen är öppen för ansökan till och med den 28 november 2023 och finalen avgörs i januari 2024.

Voima Ventures grundades 2019 och är, enligt egen utsago, det enda riskkapitalbolaget i Norden som helt och hållet fokuserar på deeptech-bolag sprungna ur avancerad forskning. I juni lanserade de sin tredje fons på omkring 90 miljoner euro.

Tidigare investeringar har gjorts i bolag som finska Solar Foods och Dispelix, samt svenska Cellfion.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.