Svenska SEO-doldisen om den snabba tillväxten och branschens största utmaning: “Finns ett enormt kompetensglapp”

Sandra-Stina Vesterlund, medgrundare av IncRev. Foto: Press.

Jönköpingsbolaget IncRev har flerdubblat sin omsättning och snabbt expanderat globalt. Nu siktar de på att bli störst i en bransch med halvknackigt rykte och flera utmaningar: “Det finns en historik med fula spelare, samtidigt som beställarkompetensen är låg”, säger medgrundaren Sandra-Stina Vesterlund.

För 16 år sedan träffades paret Sandra-Stina och David Vesterlund. Båda två har under åren haft tunga kärriärer i näringslivet. 

Sandra-Stina som den yngsta kvinnan som rekryterats till en extern vd-position av ett stort svenskt industribolag, och David som – vid 21-års ålder – blev Sveriges yngsta licensierade aktie- och fondmäklare.

Men tanken om att skapa något tillsammans har alltid funnits där.

– Vi har alltid sagt att vi skulle starta något efter att vi fått vårt andra barn, något som skedde 2017. Vi ville ha allt på plats innan vi körde igång och hade egentligen slipat på idén i 10 år innan den sjösattes, säger Sandra-Stina Vesterlund.

Lösningen de båda ville ha

Valet föll på SEO-branschen där båda identifierat ett tydligt glapp på marknadssidan under sina år i näringslivet. IncRev, eller Incredible Revenue var fött.

Bolaget drivs i dag från parets hemort Jönköping, är verksamma på 37 marknader globalt och har på tre år ökat sin omsättning från 2 till över 50 miljoner kronor.

– Vi har byggt hela vår tillväxt på anseende och sett till att vi varit aktiva och fått förtroende i rätt kretsar. Våra första case kom från folk som visste vad vi gick för i våra tidigare karriärer, och efter det kunde vi bygga globalt från dag 1, säger Sandra-Stina Vesterlund.

Kort förklarat har bolaget en teknisk produkt för den såkallade offpage-delen inom SEO. Något som innebär att bygga ett socialt nätverk kring ett företag som göra att de stora sökmotorerna identifierar ett förtroende och ett välkänt varumärke.

En branch med dåligt rykte

För en utomstående kan det låta kryptiskt, och det är just det som IncRev har försökt vara tydlig med från början, enligt Sandra-Stina Vesterlund.

– Branchen kan upplevas som en gråzon och det finns ett enormt kompetensglapp inom SEO-optimering bland beställare och kunder. Det finns dessutom en historik med fula spelare och problematik kring det som kallats länkfarmar. Men vi har valt en transparent position för att bygga kred.

I vilken fas är ni nu som bolag?

– Vi är fortfarande i kraftig tillväxtfas och det är ett pågående arbete med att hitta rätt kunder, rekrytera och så vidare. Det har varit ett sådant enorm tryck att vi behövt bromsa tillväxten något för att hinna med. Till exempel var det först i februari i år som vi fick upp vår globala hemsida, säger Sandra Stina Vesterlund som under hösten tog över vd-rollen från maken David.

– Jag gillar att driva större affärer, och det är anledningen till att David varit vd innan. Han är en fantastisk entreprenör och gillar att bygga små organisationer. Men ny är vi i det skedet vi är och där var ett skifte naturligt.

AI-vågen inom SEO

Som inom de flesta branscher är AI-vågen en stark kraft, även inom SEO-sektorn, och något som IncRev jobbar aktivt med.

– Det man ser som har hänt är att vissa faktorer väger väldigt tungt just nu. Validitet är en där sökmotorerna blir bättre och bätre på att se om du har fuskat eller inte. Andra viktiga faktorer är innehålls-biten och trovärdigheten i innehållet. Ju mer AI som stoppas in i marknaden, desto mer validitet för de som byggt på rätt sätt.

Vad är målet framåt?

– Vi har en vision om att vi ska vara den största spelaren inom kvalificerat SEO- och länkbygge. Vi ska därtill ha en stark hållbarhetsstämpel i branschen, något som i mångt och mycket saknas just nu.


Fakta: IncRev

Grundades: 2017

Plats: Jönköping

Anställda: 18

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.