Investeringar i cybersäkerhet väntas öka – techbolagen visar vägen

Magnus Lindkvist, ansvarig för cybersäkerhetsområdet på PwC Sverige.

Dataintrång som kostar mångmiljonbelopp ökar och allt fler företag satsar mer på cybersäkerhet. Det visar rådgivnings- och revisionsbolaget, PwC:s, senaste undersökning, Global Digital Trust Insights. Där syns även att det är de renodlade techbolagen som sätter säkerhet högst på agendan.

Jämfört med 2022 har antalet dataintrång, som kostar företag minst en miljon dollar, ökat med 33 procent. Mest utsatt är hälso- och sjukvårdsbranschen, följt av media- och telekom-branschen samt företag kopplade till finansiella tjänster.

Utvecklingen har gjort att fler nu satsar allt större belopp på cybersäkerhet. Undersökningen visar att 79 procent av alla bolag väntas öka sin budget för cybersäkerhet under 2024. Vilket är en ökning med 14 procentenheter, jämfört med förra året.

Undersökningen tar även upp techbranschen som en föregångare inom cybersäkerhet, och har därför tittat närmare på hur bolag i den traditionella techsektorn agerar i frågorna. Där visar resultatet att techbolagen sätter moln- och applikationssäkerhet främst när det gäller investeringar i cybersäkerhet.

AI-kunskapen låg i många organisationer

Global Digital Trust Insights innehåller svar från cirka 3 900 personer i ledande befattningar på företag i olika branscher i 71 länder.

Deltagarna har även fått svara på frågor kopplat till det högaktuella AI-ämnet. 70 procent av de svarande kommer att använda sig av AI-verktyg för cyberförsvar inom de närmsta 12 månaderna. Samtidigt ser omkring hälften en överhängande risk för att AI även kommer att orsaka cyberattacker under det kommande året.

– Det är anmärkningsvärt att kunskaperna om AI är så låga i många organisationer. 42 procent svarar att de inte har tillräcklig förståelse för de cyberrisker som hänger samman med ny AI-teknik, och därmed kan de helt enkelt inte ta med dessa delar i riskplanerna, säger Magnus Lindkvist, ansvarig för cybersäkerhetsområdet på PwC Sverige.


Källa: Global Digital Trust Insights 2024

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.