Exportfokus Afrika: Strimmor av ljus efter år av negativa trender

Martin Sturinge, landanalytiker på EKN, med fokus på Afrika. Foto: Press/Shutterstock.

Afrika som tillväxtmarknad skulle bli nya Asien, men förhoppningarna har inte infriats. Efter år av “två steg fram, ett steg bak” finns ändå försiktiga ljusglimtar på vissa håll.

Tillsammans med Exportkreditnämnden, EKN, myndigheten som har till uppdrag att främja svensk export genom att försäkra företag och banker mot risken att inte få betalt, går Techarenan News igenom den globala exportmarknaden, möjligheter för svenska bolag, trender och prognoser. Näst på tur är Afrika.

Under 00- och 10-talet fanns en stor optimism när det kom till tillväxten på den afrikanska kontinenten, och Afrika benämndes som “det nya Asien”. Något som inte realiserats och de senaste tendenserna pekar i stället åt andra hållet, enligt Martin Sturinge, landanalytiker hos EKN.

– Både gamla och nya problem ligger bakom. Dels är skuldsättningen bland en del stater tillbaka och på en del platser finns en negativ politisk utveckling med statskupper och konflikter.

När det kommer till svensk export, försäkrad av EKN, är de dominerande sektorerna transport, transmission, gruvindustri, telekom och papper. I början av 00-talet dominerade försvarsindustrin, men trenden de senaste åren är en minskning av telekom och försvar till förmån för transport och kraft.

Skillnader mellan länderna

Sydafrika är den största marknaden för svensk export med omkring 60 procent av varuexporten till Afrika. Men även här syns en negativ trend.

– Även här har förväntningarna inte riktigt infriats. Det råder svag tillväxt och negativ utveckling exempelvis vad gäller infrastruktur och korruption, säger Martin Sturinge.

Men det finns undantag och länder som klarat sig bättre. Till exempel Tanzania, som tagit steg på det politiska planet och som har hyfsad ordning på finanserna. Det senare gäller även för Elfenbenskusten.

Svenska lastbilar och kinesisk konkurrens

Sverige har, historiskt, som exportland ett generellt gott renommé på kontinenten, men konkurrensen har blivit hårdare.

– VI har en lång politisk närvaro på kontinenten och långa biståndsrelationer med afrikanska stater som byggt en positiv bild av Sverige och svenska bolag är synonymt med kvalité. Men konkurrensen från Kina är stor och det kan vara svårt att konkurrera på kvalitét. Köpare är priskänsliga och föredrar ibland att köpa en billigare lastbil även om det slutändan innebär att de måste köpa två, säger Martin Sturinge.

Vilka är de stora utmaningarna för svenska bolag som vill exportera till Afrika?

– Det är relativt volatila marknader och läget skiljer sig mycket från land till land och region till region. Det gäller på något sätt att vara hårdhudad. Det finns en lång relationsbaserad tradition generellt och det är svårt att skaffa information från distans. Det gäller att vara på plats och att ta tid för att studera marknaden.

Hur ser framtiden ut?

– Under de senaste decennierna har det varit två steg framåt och ett steg bakåt. I inledningen av 2024 finns några försiktiga ljusglimtar, men jag tror att det kommer att ta tid att vända de senaste årens negativa trend, säger Martin Sturinge.


Afrika som exportmarknad

Del av den totala svenska exporten: cirka 2 procent.

Källa: SCB.


Läs de andra delarna i serien här:

– Asien
– Östeuropa

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.