Hybridfinansiering ökar bland techbolag – ses som bron över ”kapitaldiket”

Hybridfinansiering ökar bland techbolag. Foto: Shutterstock.

En kombination av finansieringskällor blir alltmer populärt bland techbolag, särskilt i tider när tillgången till riskkapital minskar. Metoden målas nu upp som en möjlig lösning för tillväxtbolag att undvika det så kallade ”kapitaldiket”.

Under 2023 halverades den europeiska VC-finansieringen jämfört med året innan. Investeringarna sjönk från 24,7 miljarder dollar under andra kvartalet 2022 till 12,4 miljarder dollar under samma period 2023, enligt siffror från Crunchbase.

Samtidigt ökar hybridfinansiering, som kombinerar banklån, riskkapital och garantier. En ny rapport från amerikanska produktstudion Upsilon IT visar att förekomsten specifikt ökar hos företag som verkar inom moln- och quantum computing-industrin och pekar på nyttan av att kombinera olika finansieringskällor för att säkra både tillväxt och innovation.

Nu höjs även röster om att hybridfinansiering kan vara en bro över det så kallade kapitaldiket, där bolag som är någonstans emellan startup- och scaleup-fas, ofta hamnar.

”Vid uppstart finns kapital och statliga, regionala och kommunala stödsystem. För dem som har kommit en bra bit i sitt företagsbygge finns fonder och investmentbolag. Däremellan finns ett dike. Där ska inte innovativa företag behöva ligga”, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnden, EKN, i en replik i Dagens Industri.

Välkomnas av flera branscher

EKN är myndigheten som har till uppdrag att främja svensk export genom att försäkra företag och banker mot risken att inte få betalt. För att stötta just unga tillväxtbolag har myndigheten tagit fram en särskild lösning kallat ”Exportsprånget” som täcker upp till 75 procent av bankens risk, utan att ställa krav på positiva resultat.

Och trenden med hybridfinansiering välkomnas även av banksektorn.

”Vi ser positivt på att stötta tillväxtbolag tillsammans med andra typer av finansiärer och investerare. Förutom att det är bra för bolaget att ha en diversifierad finansiering så minskar det vår risk”, sa Maria Smith, Head of Startup & Growth på Nordea i en native-artikel i Breakit tidigare i år.

Men trots utmaningarna för riskkapitalet, lär det fortsatt spela en stor roll, även inom hybridfinansieringar. Siffror från KPMG visar på positiva tecken i vissa sektorer och regioner. Specifikt AI-investeringarna med återkommande exempel på betydande finansieringsrundor.

En trend som bekräftas av banksektorn. ”Riskkapitalet har inte försvunnit – tvärtom. Riskkapitalet var aldrig borta, det vilade lite i efterdyningarna av pandemin. Om vi tittar på den svenska marknaden finns kapitalet där. Däremot står vi inför en ny verklighet där nyckeltal som kassaflöde och lönsamhet är minst lika viktigt som tillväxtprognoser även för investerarna,” säger Maria Smith, Head of Startup & Growth på Nordea.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.