Omid Ekhlasi; “Årets tävling är den viktigaste hittills”

Vinnarna från Techarenan 2018 och 2019 och grundaren Omid Ekhlasi.

– Det här är ett omställningsår för de allra flesta bolag. Både nya och mer erfarna entreprenörer står inför beslut som de aldrig har stått inför tidigare, där det inte finns något facit, säger Omid Ekhlasi grundare av entreprenörstävlingen Techarenan Challenge.

Årets upplaga av Techarenan Challenge är den sjunde i ordningen och om mindre än en månad ska vinnarna koras. Tävlingen kom till för att skapa en arena för entreprenörer att visa upp sina bolag och knyta samman dem med varandra, den etablerade industrin, investerare, politiker med flera. Under finaldagarna kommer vi att få se unika och banbrytande produkter och tjänster som skapar nya värden och beteenden.

Ni kallar årets tävling för den viktigaste, varför då?

– Vi har under flera år sett att entreprenörerna tagit en offensivare position som opinionsbildare och axlar en allt viktigare roll i att vara med och skapa vårt framtida samhälle. Det här året blir ett omställningsår för de allra flesta bolag. Det är många både nya och mer erfarna entreprenörer som står inför beslut som de aldrig stått inför tidigare och där det inte finns något facit. Årets tävling kommer säkerligen spegla det som händer i samhället. För vissa har efterfrågan exploderat och de har arbetat dygnet runt för att kunna accelerera för att möta upp behovet, andra har fått det mycket tuffare och behövt vrida på varje sten för att hitta nya sätt att göra rätt. Det ska bli mycket intressant och lärorikt att ta del av hur bolagen har hanterat detta och det är en aspekt som jag tycker gör årets tävling till den viktigaste hittills.

Det har hänt mycket med entreprenörsledda företag under de senaste åren. Det märks bland annat i en betydande mognad där entreprenörerna nu gör mer rätt redan från start.

– Det handlar framför allt om att fler och fler utvecklar produkten kundnära och på så vis ser till att få en viss marknadsacceptans i ett tidigt skede. Vi märker att fler bolag som söker till tävlingen har kunder och pilotprojekt i tidigare skeden. Entreprenörerna har också blivit bättre på att prioritera sina resurser, attrahera kompetens och hitta finansiering.

Vad tror du denna utveckling beror på?

– Det är flera faktorer som har spelat in i den här entreprenörsmognaden. Vi har ett bra entreprenörsklimat i Sverige och vi har haft en rad framgångssagor som har inspirerat fler till att vilja bli entreprenörer. En del är att kvantitet föder kvalitet. Ju fler människor som ger sin in i detta desto fler bra bolag kommer vi att få. Vi ser också att fler och fler duktiga entreprenörer som har kommit långt eller kanske sålt sina bolag nu investerar i nya bolag och sitter i styrelser och på så sätt kan guida de unga bolagen att göra rätt från start. De kan lära ut hur man bygger bolag på ett bra sätt och vilka beslut man ska ta ifrån start.

De senaste månaderna har varit ett stålbad för många, hur kommer det att återspeglas i årets tävling?

– Vi kommer dels att se bolag som har gått väldigt stark, egentligen tack vare pandemin, men vi kommer också att se bolag vars försäljning har tvärstannat, som har fått hitta nya tillämpningsområden, som har breddat sig mot nya branscher, som valt att satsa på ett nytt sätt eller att vidareutveckla sina affärsmodeller, produkter och tjänster. Pitchmässigt kommer det att se ungefär likadant ut som tidigare år men det kommer att vara en del annorlunda bolag som lyfts fram i år. Tävlingen är som alltid öppen för alla bolag i alla branscher så länge de befinner sig en startup- eller tillväxtfas. 

– Företagen har den här våren ställts inför helt andra typer av utmaningar än tidigare och denna vår kommer helt klart att vara en viktig del av deras framtida historia. Vår roll handlar mycket om att skapa värde genom kontinuitet. Spelplanen har förändrats men våra kriterier är desamma. Vi kommer att välja ut bolag utifrån samma format och vi tittar lika mycket på potential som vi har gjort tidigare år.

Under tävlingen bedömer juryn bolagen och deras affärsidé utifrån skalbarhet, unicitet marknadspotential, global applicerbarhet och kompetens inom teamet.

– Vi har en väldigt kompetent jury som både jobbar med investeringar och själva har varit med på många bolagsresor. Det är juryn som väljer ut de här bolagen så det finns en kvalitetsstämpel i det. Vi har sett en konstant ökning i antal anmälda bolag varje år. Många av företagen har redan hunnit få fäste internationellt och har potential eller är på god väg att revolutionera sina respektive industrier.

Den 9 – 10 juni i Stockholm korar juryn “Årets startupbolag” och ”Årets tillväxtbolag” och den 13 november under Techarenan Summit, koras vinnarna av “Publikens pris”, “Social Impact Award” och “Industrins pris”.

Läs mer om Techarenan Challenge

Här kan du lyssna på en intervju i podden Killander & Björk med Omid Ekhlasi, grundare av Techarenan.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.