Här är vinnarna i Techarenan Challenge 2020

Vinnarna i Techarenan Challenge: Anne Kihlgren grundare Dynamic Code, Therese Mannheimer grundare Grace Health och Giovanni Fili grundare Exeger.

När den sjunde upplagan av Techarenans entreprenörstävling Techarenan Challenge 2020 avgjordes på Berns salonger i Stockholm under tisdagen stod Grace Health, Dynamic Code och Exeger som vinnare.

De vinnande bolagen stod ut bland de 50 finalbolagen som valts ut från drygt 450 bidrag som inkommit till årets tävling. Bolag från hela norden har sökt till tävlingen och finalisterna är verksamma inom olika branscher som till exempel miljöteknik, medicinteknik, e-hälsa, fintech, edtech, mobilitet med flera. 

Årets Startupbolag 2020 – Grace Health

Grace Health bygger den första digitala kvinnokliniken för de 1,9 miljarder kvinnor som bor i tillväxtmarknader. Bolagets tjänst är utvecklad för att på ett effektivt och skalbart sätt öka tillgängligheten av hälsotjänster och information till kvinnor i tillväxtmarknader, som äger sin egen telefon men som i många fall saknar tillgång till smart och relevant hälsovård. Bolagets AI-chatbot är tillgänglig i Instant Messaging-plattformarna Facebook Messenger och WhatsApp och kräver mindre mobildata. På så vis får användarna som oftast har mindre resurser tillgång till relevant hälsovård och information, de kan tracka sin menscykel och fertilitet samt ställa frågor kring sexuell och reproduktiv hälsa. Bolaget har sedan start fått över 440 000 användare och de största marknaderna är Ghana, Nigeria och Kenya.

Juryns motivering lyder:

Bolaget adresserar en enorm marknad och har potential att hjälpa flera hundra miljoner människor. De har en bra metod för att iterera och vidareutveckla sina tjänster med marknaden och har på kort tid visat att de kan uppnå ett stort användarantal.

Årets tillväxtbolag 2020 – Dynamic Code

Dynamic Code erbjuder självtester för infektionssjukdomar, könssjukdomar, intoleranser samt tester för kost och livsstil. Genom att omsätta den senaste DNA-forskningen kommer vården närmare medborgarna och vårdkedjan effektiviseras. Dynamic Code äger en teknisk plattform genom vilken konsumentens testsvar i hemmet säkert knyts ihop med vårdgivare och apotek. Bolaget har dessutom lanserat det första svenska Covid-19-testet som utförs av konsumenten själv i hemmet. Under 2019 ökade B2B-försäljningen med över 700 procent. Bolaget har integrationer med nästan alla digitala vårdaktörer på den svenska marknaden och finns även i Danmark, Norge, Storbritannien och Tyskland. Bolaget äger hela kedjan, från tester till teknik, analys och logistik vilket lägger grunden för en skalbar affärsmodell.

Juryns motivering lyder:

Det här bolaget är med och driver en stor förändring i hur man löser en mycket viktig pusselbit inom vården – diagnostik på distans. Bolaget har utvecklat en unik teknisk plattform och har under den senaste tiden fått sitt stora genombrott. Juryn bedömer att detta är ett bolag som kommer att ha en exponentiell tillväxt i framtiden.

Näringslivets pris – Exeger

Exeger utvecklar, producerar och säljer solceller till företag. Den patenterade teknologin bygger på en unik nanomaterial-innovation som medför att solceller för första gången någonsin går att göra med olika färger och ytstrukturer som passar slutprodukten. Det kan till exempel se ut som läder, textil, trä, plast eller borstat stål. Exeger har utvecklat samtliga komponenter i solcellen samt designat, konstruerat och byggt samtliga maskiner själva. Fabriken som ligger vid KTH är på 3200 kvm och kan producera tiotals miljoner produkter per år. Teknologin konverterar allt typ av ljus både inomhus och utomhus och bolaget har bland annat stora industrikunder som Samsung och ABB.

Juryns motivering lyder:

Detta bolag gör ett positivt avtryck på samhället idag och i framtiden. De utmanar sin bransch, har en hållbar värdegrund och kan med sina kommersiella partnerskap skala snabbt på en internationell marknad.

Vid juryöverläggningen har jävsituationer hanterats genom att den berörda juryledamoten har fått lägga ner sin röst.

Här kan ni läsa artikeln: “Årets tävling är den viktigaste hittills”

Se vinnarna koras

Om tävlingen

Techarenan är en årlig entreprenörstävling öppen för alla Sveriges och Nordens entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas oavsett bransch. Tävlingen syftar till att lyfta entreprenörskap och ge bolagsbyggare möjligheten att visa upp sig på den nationella arenan. Tävlingen ska även lyfta Sverige som grogrund för innovativa framtidsbolag som förändrar, förbättrar och utvecklar sina respektive industrier på global nivå, samt knyta samman entreprenörer, företagsledare, investerare, politiker och experter.

Techarenan

Techarenan grundades 2014 med målet att lyfta entreprenörskap och innovation samt inspirera fler till att vilja vara med och bidra till framväxten av nya bolag med global potential. Techarenan är idag en plattform och arena för entreprenörer, industri, investerare, politiker och opinionsbildare att mötas, skapa samarbeten, göra affärer och bygga nätverk. Ambitionen är att fortsätta bygga plattformen med fokus på att skapa värde för nordiska startup- och tillväxtbolag som förändrar, förbättrar och utvecklar sina respektive industrier på global nivå.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.