G-loot om jätteinvesteringen, skriverierna och framtiden för e-sport

G-loots vd Patrik Nybladh siktar mot nya mål efter investeringsrundan i USA. Foto: Tommy Fondelius.

Investerarna letar febrilt efter vad som kan bli nästa stora grej inom den snabbväxande gaming- och e-sportsindistrin. En het aktör är svenska G-loot som via sin plattform vill göra den genomsnittlige gamern till e-sportare. En idé som redan dragit till sig intresse av rekordstora mått. Nu siktar de mot New York-börsen.

Efter en lång tid av spekulation blev det i början av oktober slutligen klart. Storsatsande svenska e-sportbolaget G-loot stängde en investeringsrunda i USA med en halv miljard nya kronor i kassan. Den största e-sportinvesteringen någonsin, om man bortser från investeringar i rena e-sportslag, enligt investmentbanken Goldman Sachs som hjälpte bolaget med rundan.

– Samma kväll som det blev klart fick jag 40 graders feber, det blir lite som en baksmälla när man har jobbat så hårt under en så intensiv period, säger Patrik Nybladh, vd och grundare för G-loot.

Bolagets idé är att ge den stora massan av gamers en chans att bli e-sportare och tjäna pengar på att spela sina favoritspel. Kort förklarat är det ett filter som kan läggas på vilket spel som helst och som känner av olika prestationer i spelet. Tekniken möjliggör för spelare att gå med i utmaningar och tävlingar mot en avgift där vinnarna får pengar och G-loot tar en del av potten.

Ända sedan starten 2015 har bolaget haft en hög målsättning. Men det var först i våras som fasen de själva kallar för ”world domination” inleddes. Men sedan kom coronapandemin och planerna att fysiskt inta USA grusades. Det blev ett halvår av investerarmöten digitalt.

– Att lyckas stänga den rundan utan att träffa någon var minst sagt en intressant utmaning. Men å andra sidan är hela vår grundidé med bolaget att ta e-sporten från offline-scenen till online-scenen, och då var det ganska passande att investeringsrundan skedde just online, säger Patrik Nybladh.

Lett till skriverier och kritik

Bolagets ambition och smått kaxiga framtoning har inte gått obemärkt förbi. Ett av de mer omskrivna citaten från Patrik Nybladh är att G-loot siktar på att bli större än Spotify. Tyckare i branschen har hyllat, men också kritiserat de högt flygande planerna och avfärdat dem som haussande och hajpande. Något som Patrik Nybladh och G-loot själva räknat med.

– Det är alltid kul att få uppmärksamhet. Jag förväntar mig att folk reagerar när man försöker ta täten och gör uppseendeväckande uttalanden i en så pass het industri. Det är alltid någon som vill skjuta ner på en och det innebär bara att vi gjort något rätt tycker jag.

Men mycket av skepsisen grundar sig också i okunskap och missförstånd, enligt Patrik Nybladh. Det vanligaste missförståndet är att bolaget ägnar sig åt betting-verksamhet.

– Det tar ett tag innan folk förstår att det här är som vilken sport som helst, att det är skickligheten som avgör om man vinner pengar. Det här är ett nytt fenomen, så det är inte så konstigt, men det leder till att man måste lägga mycket tid på att utbilda allt ifrån journalister till aktieägare. En uppbyggnadsfas på gott och ont.

Patrik Nybladh vid Techarenan Challenge i juni 2020. Foto: Tommy Fondelius.

Alla väntar på att någon tar täten

Samtidigt ökar investerarnas intresse för e-sporten ständigt. Under 2020 väntas branschen globalt omsätta över 1 miljard dollar och följas av en publik på knappt en halv miljard. Många står i kö för att ta del av kakan.

– Alla är ute och letar efter något att investera i inom e-sporten. Men de stora spelutvecklarnas affärer är redan så pass lönsamma att e-sport för dem mest bara är marknadsföring. Alla väntar på att någon uppstickare ska ta täten och bli just det nya Spotify, säger Patrik Nybladh.

Den återkommande jämförelsen med Spotify har sin förklaring. Varje gamer spelar i snitt omkring fyra spel från fyra olika spelutvecklare. Att en utvecklare bygger en e-sportsplattform för just sina spel är inte lönsamt. Det krävs en tredje part, enligt Patrik Nybladh.

– Universal kunde inte bygga en egen plattform för att streama musik. Det behöves ytterligare en part som hade alla artister och genrer på samma plattform. Det är samma sak inom e-sport och det är väl det glappet som vi ska fylla, säger han.

Hur långt har ni kvar dit?

– Jag skulle ge det ett och ett halvt år ungefär. Den affärsplanen som vi ska genomföra med den här senaste investeringen ska ta oss dit, till att bli det självklara valet.

Finns det hinder eller är det raka spåret?

– Nej, det finns inga raka spår, det är alltid två steg fram och ett steg bak. Nu när vi har teknologin på plats är nästa stora utmaning för oss att öka medvetenheten om oss. Vi har 500 000 användare i månaden, tittar man globalt är det 2,6 miljarder som varje månad spelar dataspel i någon form.

Men vid sidan av att fånga alla världens gamers är den närmsta tiden vigt åt G-loots fortsatta USA-satsning. Ett av målen är att noteras på börsen i New York, något som enligt bolaget snart kan vara möjligt.

– Styrelsen har ambitionen att vi ska noteras inom tolv månader. Sedan vilken börs det blir får vi se, men jag har alltid haft tänket att om möjligheten finns till börsnotering på andra sidan Atlanten så är det att föredra, säger Patrik Nybladh.

Läs också: Speljättarna om rusningen i branschen: ”Aldrig varit lättare med gaming och e-sport”

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.