”För fyra år sedan visste nästan ingen vad en steamer var”

Petra Ringström, vd för klädvård- och modeföretaget Steamery siktar mot 2021.

På bara några år har ordet ”steamer” gått från något som ett fåtal sett på TV-shop till en nästintill given artikel i svenska hushåll. I frontlinjen för utvecklingen av den allt viktigare klädvården står den svenska tillväxtraketen Steamery.

Redan 2014 sålde de sin första steamer, men det var först några år senare som fenomenet och bolaget Steamery slog brett. En tydlig startpunkt var julen 2016 då bolaget fick ställa upp sin första pop up-store i Mall of Scandinavia.

– Det som var så speciellt då var att det nästan inte var någon som visste vad en steamer var. Det var säkert en viss grupp som sett det på TV-shop och ännu färre som testat. Men vi fick stå där och informera folk och låta dem testa. Nu, fyra år senare, vet nästan alla vad en steamer är, det känns jättespännande att vi har varit delaktiga i det, säger Petra Ringström, vd och en av tre grundare i Steamery.

Lika snabbt har även bolaget växt. Sedan 2016 har tillväxten varit över 1 200 procent, nya marknader har erövrats och produktkatalogen har breddats med allt från tvättmedel till noppbortagare. I dag är Steamery det klädvårdsföretag som grundarna såg framför sig när de startade och helt rätt i tiden där intresset för cirkulärt mode och hållbara kläder ständigt ökar.

 Och tillväxten bara fortsätter, även om pandemin bromsat en del.

– Vi är verkligen fortfarande i en tillväxtfas. Vi är ganska stabila även om det har varit ett tufft år. När försäljningen minskat och marknader stängt ner har vi fått tid att prata om vilka vi är, våra produkter och vad vi står för. Vi har börjat hitta tillbaka till vår core och fått fram det vi vill förmedla. Något som vi alltid har vetat, men ibland tar man sig inte tid att konkretisera det, när man som företag springer fram, säger Petra Ringström.

Prisad för sin insats

Vid sidan av pandemins effekter finns annat att glädjas åt för Steamery. I december utsågs Petra Ringström till Årets kvinnliga Gasell av Dagens Industri. Ett pris som ger extra bränsle till hela bolaget.

– Det känns ju självklart fantastiskt, och en extra liten bonus på det här utmanande året. Det är ett sånt hederspris både för mig och för hela bolaget, det sporrar en att vilka fortsätta att utvecklas. Vi har många unga tjejer som jobbar hos oss så det känns jättekul att kanske kunna vara en förebild också, säger Petra Ringström.

Nu siktar bolaget på att pricka in rätt tajming igen när blicken riktas mot marknaderna i Asien och främst Japan, Korea och Kina. Lite av en andra hemmaplan för Petra Ringström och medgrundarna Frej Lewenhaupt och Martin Lingner som alla tre bott i Shanghai, där idén om Steamery dessutom väcktes.

– I Asien är de mer vana vid konversationen om klädvård och steamers. Däremot har de kanske legat lite efter med cirkulärt mode och slow fashion, men nu är tajmingen bättre och då vill vi vara med i den utvecklingen, där vi får informera och inspirera till modern klädvård, säger Petra Ringström.

Lyckade samarbeten med storbolag

En viktig del i ett startupbolags tillväxtresa är samarbeten med storbolag och industrin. Partnerskap som, enligt undersökningar, ofta slutar med att båda parter är missnöjda och där skilda förväntningar och krockande företagskultur pekas ut som stora hinder.

Men för Steamery handlar det om lyckade samarbeten med exempelvis H&M, Zara Home, Uniqlo, Vestiaire Collektive, Filippa K och Åhléns.

– För oss har det varit fantastiskt med visibiliteten, att få synas hos dem. Vi ser inte att vi bara kan ha en aktör som återförsäljare utan att alla kan ha våra produkter som ett komplement till det de säljer. Vi tycker det är superkul att synas hos både små och stora aktörer, men det kanske är svårare att få ut sitt budskap till de större eftersom det är fler folk inblandade, men just nu har vi framgångsrika samarbeten med stora aktörer, säger Petra Ringström.

Slutligen, vilka trender ser du inom er bransch?

– Det händer enorm mycket i modebranschen. Kunderna blir ju generellt mer uppmärksamma på vad de faktiskt köper. Man fokuserar på kläders livstid, tänker mer cirkulärt och på att hyra i stället för att äga. Trender som gör folk mer öppna för den typ av produkter som vi erbjuder. Just när det gäller oss så ser vi ju ett behov av våra produkter även i andra delar av marknaden. Till exempel inom inredning, hotell och resor.

Några nya tekniska landvinningar?

– Det enda jag kan säga för tillfället är att nästa år kommer det att hända en hel del, något som vi är väldigt exalterade över.

Läs mer om Steamery och övriga finalbolag i Techarenan Challenge 2020 här. Läs mer om Petra Ringström här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.