Techprofilernas fokus för 2021: “Digital tillväxt och deeptech”

Profiler och ledare inom näringslivet, innovation och entreprenörskap svarar på veckans fråga hos Techarenan News. Mia Brunell Livfors, Axel Johnson, Anne Lidgard, Vinnova, Dan Bjurman, Salesforce och Martina Klingvall, Telness.

Förhoppningsvis når pandemin sitt slut under 2021, men hur ska företagen kicka igång sina verksamheter igen? Den här veckan frågade Techarenan News fyra profiler inom både näringslivet och innovationssystemet om vad som är deras huvudfokus för året.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om fokus för 2021, givet att vaccineringen mot covid-19 kommer igång och pandemin klingar av.

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson-koncernen

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson-koncernen, en stark röst från näringslivet.

Axel Johnsons fokus för 2021 är fortsatt förnyelse och att samtliga våra verksamheter ska åter till tillväxt. När marknaden vänder upp så ska även de verksamheter som drabbats av corona, som Martin & Servera, vara riktigt bra rustade för tillväxt.

Vi hoppas naturligtvis att vaccineringen ska förbättra samhällsläget så snart som möjligt, och räknar med ökad normalitet gradvis under Q2 och Q3. Men ingen kan göra detaljerade scenarier för 2021. Det viktigaste vi kan göra är att vara riktigt bra på att driva affärer under snabb förändring, och där har vi lärt oss massor under pandemin.

En jättestyrka för oss under hela det senaste året är att vi har långsiktiga och starka ägare. Det hjälper oss att hålla kursen, att fortsätta investera i förnyelse av våra bolag, och att bygga hållbara affärer. Vi har ett förnyelsemål som vi kallar 10/50 och som innebär att hälften av det vi gör om tio år ska vara sådant vi inte gör i dag. Och den interna förnyelsen har om något accelererat senaste året, och under hösten har vi även gjort ett antal nyinvesteringar.

Martina Klingvall, vd och grundare Telness

Martina Klingvall, Telness.

Oavsett om pandemin börjar avklinga eller inte, så har kundernas beteenden ändrats och digitala tjänster är nu en standard i kundernas ögon. Vi erbjuder sedan tidigare digitala telekomtjänster och har under 2020 även byggt en världsunik mobil företagsväxel som är 100% digital, med framtidens behov i åtanke. Våra tjänster är därmed några av de som i dagens läge mer relevanta än någonsin.

Under 2021 kommer vi fokusera på att fortsatt hjälpa fler företagskunder i Sverige med enklare mobilkommunikation. Vi expanderar även verksamheten genom att erbjuda tekniken till andra operatörer internationellt och på så sätt hjälpa andra telekombolag att höja standarden och kundupplevelsen digitalt.

Anne Lidgard, direktör Vinnova

Anne Lidgard, direktör Vinnova som innoverar näringslivet i Sverige.

Vårt fokus, pandemi eller ej, är att som Sveriges innovationsmyndighet öppna upp för innovation som leder till en snabbare omställning till ett mer hållbart samhälle.

Jag är verksam inom området “Ekosystem för innovativa företag”, och vi kommer under 2021 ha fokus på att genom en del nya insatser verka för att de som driver innovativa företag som har ambitionen att skala får ännu bättre förutsättningar att utveckla och realisera sina affärsidéer.

Om jag ska nämna en grupp bland flera som vi kommer att ha fokus på så är det deeptech. Alltså kunskapsintensiva företag vars produkter kräver relativt långa utvecklingstider och omfattande kapitalbehov innan man når marknaden. Samt, i förekommande fall, är föremål för regulatoriska processer. Vi vill också öka förutsättningarna för företag att skala med Sverige som bas. Att utveckla Sveriges ekosystem förutsätter ett gott samarbete mellan oss, andra myndigheter samt andra aktörer. Det kommer vi fortsätta att fördjupa.

Dan Bjurman, Sverigechef Salesforce

Dan Bjurman, Sverigechef för Salesforce.

Trots vaccineringen ser vi en fortsatt acceleration till det digitala, och det som varit kommer inte att komma tillbaka. Covid-19 pandemin tvingade alla att bli digitala över en natt och det har skapat helt nya förväntningar på företagen. Vårt fokus på Salesforce är att hjälpa våra kunder ställa om genom att accelerera den digitala agendan och anpassa sina affärsmodeller.

Vi bidrar också till massvaccineringen genom Salesforces molnplattform som gör det möjligt för Covax att driva en webbaserad portal där aktörer kan utbyta information kring olika vacciners krav på hantering och tillgänglighet. Salesforce ska inom ramen för Covax hjälpa vaccinalliansen Gavi hantera all den data som krävs för att administrera distributionen av omkring två miljarder doser vaccin mot covid-19 i 190 länder innan årets slut. Sverige stödjer Gavi med 350 miljoner kronor om året och i höstas meddelade regeringen att man skjuter till ytterligare 100 miljoner under pandemin.

Migreringen till molnet kommer att accelerera under 2021 – i långt snabbare takt än vi kanske tänkt tidigare. Detta skifte kommer att tillsammans med ökad automatisering, AI och prognostiseringsmodeller att hjälpa företag att lättare hantera framtiden. Våra kunder har nu ett stort behov av att vidareutbilda eller omskola medarbetare snabbt. Salesforce bryggar gapet med vår modulbaserade lärplattform Trailhead och bidrar till att höja kompetensnivån i alla branscher – för att stärka både företagen och samhället i stort. Tillsammans med Academic Work snabbutbildar vi nu konsulter för att möta efterfrågan på ny kompetens hos våra kunder.
Vi rekryterar själva offensivt på marknaden och behöver dubblera antalet medarbetare inom 3 år inom ramen för vår tillväxtagenda i Sverige.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.