Edtech-branschen vill hjälpa skolorna att göra digitala val – karta listar bolagen

Johanna Karlén, kvalitetschef på Swedish Edtech Industry

Att skolor har dålig koll på vilka digitala verktyg som finns och vad de är till för är ett stort problem för edtech-industin. Men det ska Edtechkartan ändra på. En tjänst som listar relevanta bolag och deras lösningar för olika tillämpningsområden inom utbildning.

Kartan har tagits fram av branschorganisationen Swedish Edtech Industry och lanserades första gången 2018 och uppdateras kontinuerligt. I årets nylansering har bland annat delar av språket anpassats för att matcha Skolverkets begrepp och att definitionerna är i linje med befintliga styrdokument.

Syftet med kartan är att kommuner, skolor och huvudmän ska få överblick på vilka tjänster och verktyg som finns, och vad de faktiskt innebär. Något som är ett problem för branschen i dag. Något som är ett problem för branschen i dag.

– Ja, verkligen. Vi behöver öka beställarkompetensen och kravställningen som ställs på leverantörer. På det viset fyller kartan en viktig funktion, säger Johanna Karlén, kvalitetschef på Swedish Edtech Industry och ansvarig för Edtechkartan.

Bilden delas av Klas Lilja, vd på edtech-bolaget InfoMentor som erbjuder en heltäckande lärplattform för skolor. Han och bolaget har märkt att kommuner och andra offentliga aktörer börjat använda Edtechkartan i sina upphandlingsarbeten.

– Den börjar bli mer etablerad. Det finns väldigt många system och lösningar och många beställare förstår inte skillnaden på verktygen som finns. Kartan förenklar ett komplext landskap med många aktörer, säger han.

Har den även lett till affärer för er?

– Svårt att säga säkert, men vi har säkert tagit nån upphandling där kundens arbete tagit avstamp i Edtechkartan, säger Klas Lilja på InfoMentor.

Främjar konkurrens och samarbete

För bolagen är kartan även ett verktyg för att ha koll på konkurrensen, men också för att hitta möjliga samarbeten, enligt Johanna Karlén på Swedish Edtech Industry.

– Vi brukar säga att som branschorganisation är vi inte en marknadsplats, men det blir en yta att synas på för potentiella kunder, men även för kollegor som man skulle kunna samarbeta med. Något som många av våra medlemmar efterfrågar.


Fakta Edtechkartan:

– Lanserades hösten 2018.

– Är en systemkarta över det svenska edtech-landskapet med inriktning på skolväsendet.

– Kartan tar utgångspunkt i skolans och skolhuvudmannens verksamhetsprocesser och utifrån dessa verksamhetsområden mappas leverantörer in som idag har lösningar för att stödja processen.

– Unik i sitt slag, eftersom det tidigare inte funnits en mer detaljerad bild över det komplexa digitala ekosystemet som utbildningssektorn utgör.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.