De är kritiska mot statliga medel: ”Låt bolagen tävla om pengarna”

Martin Hassler Hallstedt, vd och grundare för Akribian. Foto: Akribian.

Coronapandemin har inneburit att digitaliseringen i skolan fått ökat fokus, och ett momentum har uppstått för edtech-bolagen. Men samtidigt efterfrågar branschen försiktighet. – Staten ska inte bara ge medel till något för att det är digitalt, det är ingen poäng, säger Martin Hassler Hallstedt, vd på Akribian.

Med nedstängda skolor och ökad efterfrågan på digitala lösningar började en svettig tid för edtech-bolagen under coronapandemins första månader. En del erbjöd sina tjänster gratis och många bolag var tvungna att över en natt öka kapaciteten, något som tärde ekonomiskt.

För Akribian, som lanserar sin produkt först nästa år, har läget varit ett annat. De ser i stället möjligheten att komma in lagom i en ny trend för edtech-branschen.

– I våra marknadsundersökningar ser vi att efterfrågan på bra läromedel som ger resultat och är roliga ökar, och där har vi en bra chans, säger Martin Hassler Hallstedt, vd och grundare för Akribian som tidigare hette Scientific Edtech.

Bolagets mål är att göra barn till mattestjärnor med hjälp av vetenskap och speldesign. Deras produkt är kort och gott ett äventyrsspel som lär ut matte. I ryggen har de resultat grundade i beteendevetenskapen, något som är unikt inom kategorin digitala matematikspel. I samband med Techarenan Summit i november i Stockholm och tävlingen för Nordens främsta startup- och tillväxtbolag lanseras en betaversion av deras produkt, i bland annat Sverige och Storbritannien.

Gratis var bara positivt

Martin Hassler Hallstedt tror som många andra att coronapandemin snabbat på utvecklingen för digitaliseringen i skolan. Men när många konkurrenter började erbjuda sina tjänster och produkter gratis fick de sig en tankeställare om vad det skulle innebära för deras framtida affär.

– Jag har mer kommit fram till att det är bra. 75 procent av svenska föräldrar känner inte till några digitala läromedel, så ju fler som använder olika lösningar, desto bättre även för oss.

Allra snabbast har utvecklingen varit i länder som haft större nedstängning av skolor. Något som innebär möjligheter att kliva in på flera marknader och i fler länder. För att maxa sina chanser lanserar Akribian i veckan en Kickstarterkampanj, där deltagarna får tillgång till betaversionen när den lanseras i november.

– För oss gäller det ju att visa att barnen kan göra något som är roligt och lärorikt och att vi kan presentera resultat för föräldrarna som är vetenskapligt solida, säger Martin Hassler Hallstedt.

“Gör som i USA på 60-talet”

I våras när pandemin slog till höjde branschorganisationen för utbildningsteknologi – Swedish Edtech Industry – rösten om statligt stöd för många av de edtech-företag som inte är tillräckligt stora för att ta del av permitteringsstödet.

Ett förslag var att öronmärka pengar för huvudmäns inköp av undervisningsnära digitala tjänster. Ett behov som minskat allt eftersom fler bolag kunnat ta betalt för sina tjänster. Men någon form av statligt stöd till edtech-branschen kan fortsatt vara aktuellt, enligt Martin Hassler Hallstedt.

– Ja, men också nej. Nej för att jag tycker att staten ska tänka efter vad man lägger pengar på, och att det verkligen är något som höjer skolresultat. Min idé är egentligen att man gör som i USA på 60-talet när de hade stora sociala problem och ökad segregation, precis som vi har.

Då utlystes en tävling där företag med olika undervisningslösningar fick ställa upp. Vinnarna vann pengar för att fortsätta utveckla sin verksamhet.

– Lägg en miljard av de här kunskapslyftpengarna och låt alla bolag som vill få vara med och ansöka. Ha en oberoende kommitté som med mätningar och tester kommer fram till några vinnare. Låt även en oberoende instans granska det här. Staten ska inte bara ge medel till något för att det är digitalt, det är ingen poäng.

Framöver tror Martin Hassler Hallstedt att efterfrågan på digitala undervisningstjänster kommer att öka, framförallt internationellt.

– När det gäller just matematik tror jag inte att man i Sverige är medveten om sina brister, så möjligen kommer efterfrågan vara mindre här eftersom medvetenheten om våra dåliga resultat är ganska låg, som vår marknadsundersökning visar.

Vad ser du för trender inom liknande inlärningspel?

– Personifierad inlärning, alltså att spelen anpassar sig till vad den enskilda eleven måste träna på. På några års sikt tror jag även att själva spelupplevelsen kan anpassas från elev till elev.

Det här är en del i en serie artiklar om edtech-branschen och situationen under coronaviruset. Läs de andra delarna här:

Fortsatt medvind för edtech-branschen – men nya moln hopar sig. Läs artikeln här.

Så ska Lexplore förvalta edtech-branschens momentum efter corona. Läs artikeln här.

DigiExam riktar fokus utomlands – därför lägger de Sverige bakom sig allt mer. Läs artikeln här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.