Kompetensbrist största hotet mot tillväxt – allt fler bolag har svårt att rekrytera

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) oroas över företags svårigheter att rekrytera. Foto: Regeringskansliet/Shutterstock.

Över en fjärdedel av landets små och medelstora bolag inom teknik och vetenskap tycker att det största hindret för tillväxt är relaterat till rekrytering. Den största andelen på 12 år, enligt statistik från Tillväxtverket.

Tillgången på lämplig kompetens och svårigheten att rekrytera rätt kompetens är det största hindret för tillväxt. Det tycker närmare 26 procent av de små och medelstora bolagen inom teknik- och vetenskapsbranschen, enligt ny statistik från Tillväxtverket för 2020.

Andelen bolag som identifierar detta som ett stort hinder har legat ganska konstant sedan Tillväxtverket började undersöka detta 2008. Men har aldrig varit så hög som nu.

Svårigheten att rekrytera är något som oroar politiken. Men möjligheter till förbättring finns, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S):

– Vi har under en längre tid haft kompetensbrister inom många viktiga yrkesområden. Men det ger samtidigt möjligheter att skapa vägar in i spännande yrken för människor som söker jobb. Så kan vi både lösa arbetslösheten, säkra kvaliteten i välfärden och stärka näringslivets konkurrenskraft, säger hon till Techarenan News.

Ett två stegs-problem

Samtidigt har tillgången på digitala lösningar och verktyg inom området aldrig varit högre. Även mindre företag kan effektivisera och förbättra allt ifrån matchning, kompetensvalidering och intervjuer i en rekryteringsprocess.

Så varför har så många bolag svårt med sin rekrytering? Enligt HR-experten Johannes Sundlo, tidigare HR-partner på Spotify handlar det om ett problem i två steg.

– Det grundläggande är ju att det saknas kompetens i många branscher. Det finns ett kompetensglapp mellan företagen och utbudet på marknaden. Tittar man på de tekniska yrkena så saknas det utvecklare och människor som kan rätt saker helt enkelt.

“Traditionella bolag kan lära av startups”

Men företag tenderar också att kräva för mycket av sin rekrytering. De letar efter folk som har kompetens inom allt snarare än att fokusera på spetskompetens och vidare utveckling.

– Företag måste bli bättre på att specificera upp vad man söker och vara tydligare med det i sina annonser. Man skriver en lista som är så lång att det knappt finns någon som matchar, och gör någon det så kostar denne brutala summor som företaget ändå inte är beredd att betala. Ett klassiskt exempel är när Apple sökte personal med tio års erfarenhet av programspråket Swift, som de hade lanserat tre veckor tidigare, säger Johannes Sundlo.

Har företag blivit mer kräsna?

– Både ja och nej. Företag som insett att man behöver satsa på människor för att lyckas chansar lite mer i dag skulle jag säga, och där är ju många startups. Men i mer traditionella bolag är man lite mer konservativa och väntar med att rekrytera tills ”den rätta” dyker upp. Jag tror att de bolagen skulle kunna lära sig av startup-världen och inse att med rätt förutsättningar så kommer också möjligheter.

Lyfter fram arbetsförmedlingen

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark behöver även samhällssystem byggas om för att underlätta företags jakt på kompetent personal.

– För att lösa den här utmaningen behöver vi bygga från grunden. Vi behöver ett utbildningssystem som utbildar för framtidens jobb. Vi behöver en stark a-kassa som gör att människor inte är rädda för att byta jobb och prova nya vägar. Vi behöver också en arbetsmarknadspolitik som är bra på att matcha arbetssökande till de lediga jobben. Allt detta arbetar vi för, säger hon.

Hur kan utvecklingen av ny teknik främjas?

– Arbetsförmedlingen har gjort ett stort och viktigt arbete med att utveckla sin service via digitala kanaler. Jag vet att myndigheten har haft flera spännande utvecklingsprojekt för att se hur man bättre kan sammanföra rekryterande arbetsgivare med arbetssökande. Det är viktigt att vi tar vara på de möjligheter som den nya tekniken ger, säger Eva Nordmark.


Det här är en del av en artikelserie om rekrytering. Läs de andra artiklarna här:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.