Debatt: “Långsiktiga anställningar måste kompletteras med att våga anlita”

Rasmus Solholm, CEO och grundare av gigekonomibolaget Gigstr replikerar på arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Rasmus Solholm, CEO och grundare av gigekonomibolaget Gigstr, replikerar på arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) kommentar om kompetensbristen i bland annat utvecklarbranschen.

Det här är en debattartikel med argumenterande text i syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Eva Nordmarks oro för kompetensbristens hot mot svenska bolags tillväxt är befogad och välkommen. Problemet, att man inte når fram till högt efterfrågad kompetens, löses dock inte enbart genom att bli bättre på att attrahera talanger för anställning. Detta är något som felaktiga tolkningar av den svenska modellen och gigekonomin har fått oss att tro. Lösningen är istället att långsiktiga tillsvidareanställningar måste kompletteras med att våga anlita – alltså sourca in giggare, konsulter och frilansare för de utmaningar som måste lösas här och nu (något som just startups och techbolag tenderar att ha i överflöd). Sverige ligger efter i denna utveckling och svenska företag jobbar med alltför trögrörliga rekryteringsmetoder, vilket förstås bromsar tillväxtpotentialen.

Arbetsmarknadsministern har rätt i mycket – dels att Arbetsförmedlingen har tagit stora steg framåt i att hitta smarta digitala lösningar för att matcha arbetsgivare och -tagare, samt att desamma i allt större utsträckning har börjat involvera privata matchningsaktörer som annons- och gigplattformar samt bemanningsföretag i lösningarna. Nordmark har även rätt i att rekryteringsproblemet existerar – techbolagen ser rekrytering (tillsammans med marknadsföring och investering) som en av sina huvudutmaningar för tillväxt. Kärnan i problemet är att många har en felaktig bild av hur de ska rekrytera, men framförallt att de ens ska rekrytera.

Den så kallade svenska modellen har av många tolkats som att 9-till-5-anställningen är slutmålet för samtliga arbetstagare och att andra jobbupplägg är misslyckanden. Samtidigt har mediedebatten om gigekonomin porträtterat den som synonym med cykelbud med dåliga arbetsförhållanden. Så är det inte nödvändigtvis.

Andelen som jobbar gigbaserat med högkvalificerat arbete åt företag översteg nyligen de som utför lågkvalificerat arbete åt privatpersoner. Tre av fyra HR-avdelningar världen över har samtidigt börjat ställa om för att även kunna attrahera “alternativ arbetskraft” (Deloitte, 2019). Företagen har alltså i allt större utsträckning insett fördelarna med gigekonomin, som kan sammanfattas i:

Det blir billigare. Om du har ett projekt med ett start- och slutdatum – varför anställa någon tillsvidare? När du jobbar i projekt kan du dessutom mäta prestationen enklare, och väga den mot kostnaden. Slutligen minskar risken för dyra felrekryteringar – testa att arbeta ihop under flexiblare former, är det en ömsesidig match kan ni göra anställningen permanent. Första gången ni utlyser en specifik roll finns det en övervägande risk att rollbeskrivningen inte alls överensstämmer med det kommande behovet.

Det blir flexiblare. Om du har utmaningar som antingen kommer att tillta eller försvinna – varför heltidsanställa? Det ökar din osäkerhet och risk ytterligare. När utmaningen tilltar måste du snabbt kunna skala upp och när den minskar måste du kunna skala ner och anpassa dig.

Det blir enklare att hitta rätt kompetens. Många av de skickligaste specialisterna jobbar gigbaserat, gå inte miste om dem. Om du letar efter en UX-designer och kan tänka dig att vidga sökningen till talanger som jobbar på andra tider eller platser får du helt plötsligt ett globalt avsökningsområde. Sverige, som är i framkant med så mycket annat, ligger efter här. Precis som Eva Nordmark är inne på blir problemet som störst för tech-startups som är dem med mest föränderlig tillvaro och högst behov av specialiserad kompetens men som ofta har minst plånbok. Knäck helt enkelt denna nöt genom att börja tänka i termer av “anlita” och “gig” som komplement till tillsvidareanställningar. Vi har sett många växande företag komma ur startgroparna på detta sätt.

Slutligen, trots att vi seriösa branschaktörer är trötta på påståendet att gigekonomin är synonym med otrygga arbetsförhållanden, vill vi poängtera att mer flexibilitet i arbetslivet inte nödvändigtvis står i kontrast till trygghet. Arbetstagare kan arbeta via konsultbolag som heltidsanställer eller bemanningsbolag med kollektivavtal, men också starta och driva egna firmor där de kan diktera sina egna villkor. Gigbaserat arbete handlar inte om något annat än vikten av flexibilitet för tillväxt, hur mycket än demoniserande medier och tolkningar av den svenska modellen försöker få oss att tro annat.

Rasmus Solholm, CEO & Founder Gigstr
Alexander Åström, CMO Gigstr

Redaktionen

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.