Dynamic Code: ”Pandemin blev vårt proof of concept”

Anne Kihlgren, grundare Dynamic Code ser tillbaka på ett framgångsrikt 2020. Foto: Pressbilder.

Enorm tillväxt, tunga samarbeten och priser. Det var ett händelserikt 2020 för svenska medtech-bolaget Dynamic Code, och nu blickar de framåt mot internationalisering.

Grunden till Dynamic Code lades redan 2001, men det var under 2020 och coronapandemin som saker och ting tog ordentlig fart.

– Pandemin är en stor tragedi i sig, men vi fick en möjlighet att bevisa vad vi gick för och vad vårt koncept möjliggör. Det blev som vårt proof of concept, säger grundaren Anne Kihlgren.

Bolaget startade som ett typ av konsultbolag efter att Anne Kihlgren arbetat med DNA-analys på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, numera NFC. 2011 tog bolaget ny form och Dynamic Code började utveckla hälsotester för diagnostik med egenprovtagning följt av laboratorieanalys för allt ifrån könssjukdomar till intoleranser.

Dubblat upp flera gånger om

När pandemin slog till var de snabba med att även lansera hemtester för pågående infektion av covid-19 och antikroppstester. Något som ledde till tunga samarbeten med flera apotek och regioner i landet, och efterfrågan har bara ökat.

– Vi fick verkligen skala upp konceptet snabbt. PCR-testen för covid-19 började vi utveckla i februari och rullade igång i juni med en volym på 5–10 000 test i veckan. I november låg vi på 30–35 000 test i veckan till regionerna, och efter årsskiftet har vi en kapacitet på 50–70 000 test i veckan, säger Anne Kihlgren.

I dag står bolaget för cirka 10 procent av den totala svenska testkapaciteten. Men att växa så snabbt kommer som bekant med en hel del utmaningar. Förutom att ha behövt bygga ut labbet och leta ny, kompetent personal har det för Dynamic Code även handlat om att snabbt få till förändringar på ett samhälleligt plan.

– Det vi var beroende av var en beteendeförändring, något som skedde i och med pandemin. Folk i allmänhet har nu en vana att ta prover själv hemma och man litar på resultatet. Behovet är även stort inom andra hälsoområden då många vill slippa besöka klinik för olika provtagningar. Här finns en kommunikationsutmaning för vår del, att tydligt beskriva vårt koncept och dess kvalité, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Codes utmaning: Samarbeten

En annan stor utmaning har varit att rulla igång samarbeten med stora aktörer så snabbt. Förutom apotek och offentliga vårdaktörer har Dynamic Code även varit officiell testleverantör till Svenska ishockeyförbundet och serierna SHL och hockeyallsvenskan. I slutet på 2020 förnyade Folkhälsomyndigheten dessutom sitt avtal med bolaget om vidare analyskapacitet i flera av Sveriges regioner.

– Alla samarbeten och partnerskap har sina utmaningar. Stora bolag och aktörer har flera beslutsfattare och beslutsvägar. Något som gör att processer tar längre tid, säger Anne Kihlgren.

Annars är det de digitala vårdgivarna som är en av Dynamic Codes primära målgrupper för samarbeten. Och det är just med deras framfart som bolaget – innan pandemin – fick sin första skjuts framåt, enligt Anne Kihlgren.

– Det var väl då det egentligen började hända saker för oss. Omkring 2017–2018 nånstans när de digitala vårdgivarna började slå igenom brett. De tänkte nytt och var offensiva precis som vi. Så är det än i dag och de digitala vårdgivarna är fortsatt viktiga samarbetspartners för oss.

Succéår på flera plan

2020 har även bjudit på annat att glädjas åt för Dynamic Code. I juni plockade de hem Årets tillväxtbolag vid Techarenan Challenge på Berns i Stockholm och december utsågs Anne Kihlgren till årets viktigaste kvinnliga grundare av DI digitals läsare.

– Det är alltid kul med priser och det har varit något som hela bolaget har kunnat glädjas åt. Kan jag även vara en förebild för yngre kvinnor som vill starta bolag så är det bara bra.

Anne Kihlgren, Dynamic Code, tar emot priset för Årets tillväxtbolag 2020.

Framgången verkar fortsätta och i början på 2021 meddelade bolaget att de gjort klart med anrika Carnegie Investment Bank som finansiell rådgivare för att ”utvärdera strategiska vägval för bolagets fortsatta investering i tillväxt”.

– Det känns väldigt bra. Det stabilitet för våra planer framåt där vårt fokus är internationaliseringen av bolaget, säger Anne Kihlgren.

Siktar ni på börsen nu?

– Det är för tidigt att säga något om det, processen att titta på expansion har precis börjat. Men utvecklingen går snabbt framåt och vi ser internationalisering som ett viktigt nästa steg.

Vilka blir era fokusmarknader?

– Det är främst EU och EES-länderna eftersom vi redan har allt det regulatoriska på plats där. Det är ett naturligt fokus där vi återigen krokar arm med de digitala vårdgivarna och följer deras internationalisering.

Klev av vd-stolen

2020 var även året som Anne Kihlgren tog steget ner från posten som vd för att helt fokusera på strategisk affärsutveckling. Något som hon alltid brunnit för, men inte hunnit med fullt ut förrän nu. Ny vd sedan september i fjol är Louise Nylén, tidigare marknadschef på Trustly.

– Det känns positivt. Louise är helt rätt för oss nu när vi också fokuserar på ny marknader och det passar mig väldigt bra att jag får fokusera på vår strategi att utveckla nya koncept och produkter, säger Anne Kihlgren.

Slutligen, vilka är de senaste trenderna i branschen?

– Trenden är ju att det blivit en acceleration av digitaliseringen i vården generellt. Positivt för oss är att vi märker av en ökad acceptans och behov av självprovtagning med distansvård.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.