Investeringarna i cleantech ökar: ”Svenska investerare är tillbaka”

Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia och Sofie Allert, vd på Swedish Algae Factory.

På två år har investerat kapital till svenska cleantech-bolag ökat med över 300 procent. En bidragande faktor är att investerare på hemmaplan fått upp ögonen för sektorn på nytt: ”Vi har fått en effekt där många skyndar tillbaka”, säger Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia.

Företaget som driver ett internationellt nätverk av investerare och industriaktörer med intresse för nordisk cleantech ser en rad olika anledningar till det ökande intresset.

Bland annat den ökande medvetenheten för hållbarhet generellt och att vi i Sverige har flera alternativa handelsplatser för investeringar. Men flera av de äldre cleantech-bolagen har på senare år även börjat visa upp tillväxt, något som fått investerarna på hemmaplan att hitta tillbaka.

– Svenska investerare var på hugget inom cleantech redan för 15 år sedan. Men sedan kom finanskrisen och efter det var det svårt i Sverige och främst Stockholm. Under åren som gått har sektorn fått in många internationella investerare, men nu verkar vi ha fått en effekt där svenska investerare hittat tillbaka och fler skyndar hit, säger Magnus Agerström vd för Cleantech Scandinavia.

Under 2020 investerades 12,7 miljarder kronor i svenska cleantech-bolag. En ökning på 58 procent jämfört med 2019, och hela 341 procent jämfört med 2018. Av hela det investerade kapitalet i Norden står svenska bolag för 70 procent. Statistiken kommer från Cleantech Scandinavias årliga rapport ”Nordic Cleantech Dealflow Report”.

Batterijätten drar upp summan

Men att summorna ökat så dramatiskt kan förklaras med att stora aktörer varit ute på investeringsrundor där Northvolt utmärker sig mest, men Magnus Agerström tycker inte det förtar något från uppgången generellt.

– Lite så är det ju att summan drar iväg med de jätteinvesteringarna. Men varje år är det nästan alltid någon som drar upp det. Tittar man dessutom på antalet investeringar så ökar även de, säger han.

Enligt rapporten är det innovationer inom konsumentlösningar där intresset ökat mest. Till exempel inom delningsekonomi, transport eller foodtech.

– De har blivit mer konkreta. Det går numer att tydligt mäta vilken påverkan deras produkter och tjänster har, säger Magnus Agerström.

Svenska alger hetare än någonsin

Ett av de svenska bolagen som tydligt märkt av det ökande intresset är Swedish Algae Factory som utvinner ett material från kiselalger som kan ersätta kemiska substanser i flera olika industrier, men även öka effektiviteten i solceller. De reste en större runda under 2020 och är nu i full färd med att bygga sin första större kommersiella anläggning för att sedan expandera.

– Det känns givetvis fantastiskt att mer investeringar går till bolag som vill skapa en bättre och mer hållbar värld. Det innebär i stort en uppskalning av miljövänlig teknik som kan skapa ett bättre samhälle, säger bolagets vd Sofie Allert.

Hur ska ni ta vara på det momentum som uppstått?

– Vi har redan nu börjat prata med investerare inför framtida investeringsrundor och ser ett stort intresse.

Ont om investeringar i nya startups

Enligt Cleantech Scandinavia är återväxten på nya cleantech-bolag god. De driver årligen projektet Nordic Cleantech Open där de dammsuger marknaden efter nya lösningar och initiativ. Varje år tas några hundra nya bolag upp.

Samtidigt finns det orosmoment. Magnus Agerström ser gärna att större svenska investerare går in och blir ankarinvesterare som kan leda internationella rundor åt svenska bolag. Men den ökande tillväxten för etablerade cleantech-bolag har gjort att mindre ljus riktas mot nya startups.

– Det är ont om investerare i de tidiga skedena. Tidigare fanns det där ängelinvesterare som nu sett att tillväxten ökat för bolag som kommit längre och gått dit i stället. Här finns det en fara som måste lösas. Jag tycker att industribolagen i Sverige gör för lite om man jämför med andra europeiska länder. De skulle i högre grad kunna gå in i tidiga skeden, säger Magnus Agerström.

Men hur ska svenska bolag rida på investerarvågen då?

– Jag tycker de ska göra en ordentlig studie på sin potentiella klimat- och miljöpåverkan och med den kommunicera tydligt varför de behövs och vad de löser. Sedan är det klart att det är viktigt att man kan sälja på hemmaplan. Men det är de stora marknaderna man måste ut på. Bortsett från pandemin är möjligheterna att accelerera internationellt större än någonsin och det borde fler ta vara på.


Läs även:

Sting: ”Vill visa investerare att det är klimat-startups de ska satsa på”

Sverige i topp när EU listar innovativa bolag inom hållbar energi

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.