Mycorena i samarbete med Polarbröd – ska testa cirkulär modell i matindustrin

Ebba Fröling, COO på Mycorena med ett prov av bolagets produkt Promyc. Foto: Pressbild.

Foodtech-bolaget Mycorena inleder ett samarbete med Polarbröd för att testa om spill från brödproduktion kan användas i processen med att ta fram bolagets svampprotein baserad på fermentering. Målet är att skala upp tekniken och samtidigt göra brödindustrin cirkulär.

I vanliga fall köper Mycorena in näringsämnen som de tillsätter i processen för att ta fram Promyc. Produkten är ett vegetariskt protein framtaget genom fermentering av så kallade filamentösa svampar, något som bolaget hoppas kan bli nästa stora grej inom vegetariska proteinkällor.

Nu testas alltså om deg och bröd-spill från jätten Polarbröds produktion kan användas i stället för dessa näringsämnen.

– Vi har börjat initiala tester och resultaten ser lovande ut, säger Ebba Fröling, COO på Mycorena.

Fördelarna för båda parter

Testerna görs i liten skala i Mycorenas nyöppnade anläggning i Göteborg. Om projektet faller väl ut kan det skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn.

Samarbetet är en del i Mycorenas plan att skala upp produktionen av Promyc, men det hela är minst lika fördelaktigt för Polarbröd som tar ett steg närmare en cirkulär livsmedelsproduktion.

Hanteringen av spill från livsmedelsproduktion en nyckel för byggandet av en mer hållbar bransch. Enligt Polarbröd är just bröd- och degspill en av bolagets mest betydande miljöaspekter som de länge letat efter metoder för att bättre ta till vara på.

– Vi vill undersöka hur väl dessa fungerar i cirkulära system i framtidens bageri. När Mycorena förra året tilldelades Polarbröds utmärkelse Utstickarpriset inledde vi en dialog som nu har resulterat i ett första testprojekt, säger Polarbröds innovationssamordnare och hållbarhetschef Cindy Kite.

Rivstart på 2021

2021 har hittills varit ett händelserikt år för Mycorena. I januari öppnade deras testanläggning i Göteborg och utöver samarbetet med Polarbröd har de även ingått ett samarbete med Ica för att testlansera nya produkter baserade på Promyc.

– Starten på 2021 känns väldigt bra. De här nyheterna är något som har legat och grott ett tag och det är kul att få utfall. Det är alltid roligt att arbeta med nya partners och det är ett kvitto på att de vi gör är uppskattat, säger Ebba Fröling.

Och fortsatt händelserikt verkar det bli. I april räknar bolaget med att stänga en stor investeringsrunda med flera nya investerare. De har även inlett arbetet med att bygga en ny anläggning för storskalig produktion av Promyc i Falkenberg som beräknas stå färdig under 2022.

– Vi blickar fram emot en kombination av att skala upp vår teknik ytterligare och samtidigt få fler att få upp ögonen för vår produkt, säger Ebba Fröling.

Väntar fler samarbeten?

– Ja absolut, det finns saker att vänta. Men just nu är det lite hemligt och inget jag kan avslöja allt för mycket om.

Läs mer om Mycorena här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.