SaltX: ”Vi står på tröskeln till att skala upp tekniken rejält”

SaltX vd Carl-Johan Linér hoppas att de kan bli en nyckelspelare för att lösa behovet av att lagra förnybar energi och omsätta det till el, värme och ånga. Foto: Pressbild.

Tekniken för att lagra förnybar energi har tagit stora kliv de senaste åren. Några som snart räknar med att få ut sin teknik brett är svenska SaltX som kan lagra energi i nanobelagt salt: ”Vi är redo att gå in i vad vi kallar en pre-kommersiell fas”, säger vd Carl-Johan Linér.

De senaste åren har intresset för energilagring ökat och på investerarsidan råder något som skulle kunna kallas en cleantech-boom. Det vittnar flera aktörer om som under många år utvecklat och testat tekniker för att lagra förnybar energi.

– Rent generellt kan jag se en attitydförändring för energilagring. Folk är mer nyfikna och vill ta del av våra provresultat. Det är allt från leverantörer och kunder till övrig industri, vi får förfrågningar från hela världen, säger Carl-Johan Linér, vd för svenska SaltX.

Deras teknik innebär att energi kan laddas i ett så kallat nanobetäckt salt. Där kan energin lagras under lång tid och även flyttas, något som skulle kunna bli mycket användbart för förnybar energi, som inte är styrbar. Just nu bygger SaltX en testanläggning i Stockholm där de tillsammans med australienska bolaget Calix Limited ingått ett partnerskap för att skala upp tekniken.

– Vi är i en utvecklingsfas där vi bygger piloter som innebär att vi verifierar vår teknik på ett storskaligt sätt. Nu står vi på tröskeln till vad vi kallar ett pre-kommersiellt läge, säger Carl-Johan Linér.

Fick prestigefyllt pris

Efter ett år med coronapandemin då flera projekt pausats har aktiviteten alltså tagit fart igen. I mars i år tilldelades SaltX dessutom pris i högt ansedda Helsinki Energy Challenge.

– Det var inte helt fel. Speciellt eftersom tävlingen fick in över 250 ansökningar från hela välden. Att just vi vann kan man ju reflektera och analysera hur mycket som helst. Men vi lyckades visa att vi fått ihop vår nya teknik med mogen teknik, säger Carl-Johan Linér och fortsätter:

– Tävlingen visar vilken viktig pusselbit vi är. Vår styrka är att vi är väldigt flexibla och kan köra igång ett energilager när det behövs, i princip var som helst.

Bolaget grundades redan 2001 under namnet ClimateWell och fokuserade då främst på att ta fram solvärmepaneler med kyla. 2016 gick bolaget till börsen och bytte då namn till SaltX. Året därpå deltog bolaget i Techarenan Challenge och vann priset som Årets tillväxtbolag. 2019 togs beslutet att helt fokusera på energilagring.

– Många tror att vi är ett startupbolag, men riktigt så är det inte. Tekniken bygger på en väl beprövad kunskap att det finns ett stort energiinnehåll i kalciumoxid, men ingen har lyckats utvinna det. Det löser vår teknik och vi har insett under årens lopp att vi själva måste ta energilagringsdelen till marknaden.

Kritik mot politiken

Men trots framgångarna och det ökande intresset för branschen generellt, finns fortfarande en återhållsamhet hos de som slutligen sitter på makten, enligt Carl-Johan Linér.

– Jag skulle säga att tekniken är där. Det som behövs är mer modiga politiker som vågar ta beslut och gå i bräschen för ny teknik. Det finns en tendens att många avvaktar och tittar på varandra och väntar på att man ska få statliga pengar. Jag skulle hellre se fler innovationsupphandlingar ute i industrierna och att man får en premie för att testa ny teknik. Vi har inte råd att vänta, vi vet ju vilka utmaningar vi står inför.

Samtidigt ser Carl-Johan Linér även ett ansvar hos aktörer som de själva att se till att olika tekniker samverkar och bildar en mångfald som tillsammans löser problematiken kring lagring av förnybar energi. Något som får honom att återkomma till vinsten i Helsinki Energy Challenge.

– Tävlingen är ett jättebra initiativ för att få ihop flera olika tekniker från hela världen. Det var borgmästaren i Helsingfors som utlyste tävlingen och jag tycker det är helt rätt väg att gå för makthavare. Jag skulle gärna se fler sådana initiativ.

Handlar inte bara om elen

Vad händer om vi inte får energilagringen på plats?

– För att vi helt ska kunna övergå till förnybar energi behövs 17 procent energilager av den installerade förnybara energin. Det innebär att vi måste bygga ett energilager per 100 megawattimmar varje dag fram till 2045 för att nå målet. Men för varje dag som vi missar tar det ännu längre tid.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om branschen?

– Många tror att det bara handlar om el. Men finns ett otroligt stort behov av värme och ånga. Vi har flera samarbetspartners i Europa som säger att de har el, men värme och ånga är det brist på och så kommer det även vara framöver. Där tror jag att vi kommer kunna vara något av en libero som kan vara med lite överallt, inom el, värme och ånga.

När tror du att lösningar som er används brett i samhället?

– Vi är extremt försiktiga med att säga någon specifik tidpunkt och har respekt för att det kommer att ta tid. När vi klarat av våra piloter i anläggningarna som vi byggt själva så är planen att gå in i den pre-kommersiella fasen där vi kan börja ta betalt för vår anläggning. Förhoppningsvis kan vi börja fakturera inom 2–3 år, säger Carl-Johan Linér.


Läs även: Energilagring hetare än någonsin – men många missuppfattar: ”Inte bara batterier”

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.