Från startup till etablerat bolag – så fick de sina första kunder

Rickard Lyko, vd Lyko, Elina Berglund, vd Natural Cycle och Erik Gatenholm, vd Cellink om storyn bakom deras första kunder.

Oavsett i vilken fas ett bolag är så finns det alltid en historia om hur allt började och vägen till den där första avgörande affären. Vi har frågat tre entreprenörer om hur de fick sina första kunder.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om att blicka bakåt och att tillåta sig att vara lite nostalgisk. Hur fick dessa etablerade bolag egentligen sina första kunder?

Erik Gatenholm, vd och medgrundare, Cellink.

Erik Gatenholm, vd och medgrundare i medtech-bolaget Cellink. Foto: Pressbild.

En av våra första affärer någonsin ägde rum i juni 2015 på en mässa på Wyndham hotell i Boston. Kunderna tyckte att vårt biobläck och vår cellmixer var otroligt innovativa produkter och kunde inte ens vänta tills vi skeppade produkterna från Sverige. De slutade med att de köpte mässexemplaren vi hade med oss!

Känslan var overklig. Vi hade ställt ut i tre dagar och intresset för våra produkter var stort och gensvaret långt mycket större än vad vi vågat drömma om.

Elina Berglund, vd och medgrundare, Natural Cycles

Elina Berglund, vd och medgrundare av Natural Cycles. Foto: Pressbild.

De första användarna av Natural Cycles var vänner och kollegor från partikelfysiken. De började använda Natural Cycles redan innan appen var färdig! De mätte sin temperatur och lade in i ett Google sheet och jag körde algoritmen på deras data och skrev om det var en grön (icke fertil) eller röd (fertil dag). 

De första betalande användarna kom när vi hamnade på förstasidan på lokaltidningen 20min i Schweiz, där vi startade Natural Cycles och även bodde då. Det var väldigt spännande för helt plötsligt för första gången fick vi in massa trafik!

Rickard Lyko, vd och grundare, Lyko

Rickard Lyko, vd och grundare, Lyko. Foto: Tommy Fondelius.

Jag har vuxit upp i mammas och pappas frisersalong, Hår & Skägg i Dala-Järna. Pappa har alltid varit intresserad av teknik och använde tidigt en dator som kassasystem och byggde en enkel hemsida på www.lyko.se. Där skrev han bland annat om det australiensiska hårvaxet Fudge Shaper som han fått med sig hem från en inspirationsresa till London.

En person hittade det via Altavista ringde och frågade om pappa kunde skicka en burk. Förfrågningarna blev fler och fler och 2008 bestämde jag mig för att flytta hem efter studierna och satsa heltid på e-handeln. Idag är vi ca 750 medarbetare i åtta länder och bolaget omsatte över 1,6 miljarder förra året.


Förra Veckans fråga handlade om samarbeten mellan startups och storbolag. Läs artikeln här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.