De får unga tjejer att koda: ”Mycket prat om jämställdhet i tech, men siffrorna blir inte bättre”

Grundarna bakom ImagiLabs: Beatrice Ionascu, Dora Palfi och Paula Dozsa. Foto: Pressbild.

ImagiLabs vill få fler unga tjejer att intressera sig för kodning. Med sin plattform och produkten ImagiCharm når de i dag tusentals användare världen över. Men målen är betydligt högre ställda: ”Det är viktigt att förtydliga att alla inte behöver bli kodare, men alla ska ha möjligheten”, säger vd Dora Palfi.

”Hur ska vi få fler kvinnor inom tech?” Det var i den frågan som Dora Palfi grundade ImagiLabs 2018. Tillsammans med medgrundarna Beatrice Ionascu och Paula Dozsa insåg hon att det krävs förändring redan på ett tidigt stadie, och började rikta sig mot tjejer i åldrarna precis innan de yngre tonåren.

– Forskning och våra erfarenheter visar att intresset för teknik hos barn är mer lika upp till ungefär 9 års ålder. I de yngre tonåren sker en förändring hos tjejer och vi insåg att det är där vi kan göra mest skillnad, säger Dora Palfi.

Efter att bland annat tagit in pengar från en kickstarter-kampanj 2019 fick de slutligen ut sin plattform och produkten ImagiCharm på marknaden sommaren 2020. Produkten är en ”smart wearable” i form av en nyckelring med skärm där användaren via en gratis app kan ändra utseendet via kodning.

Så funkar ImagiCharm. Foto: Pressbild.

Användarna som bästa marknadsföring

Produkten finns tillgänglig i hela Europa och i USA där den går att köpa via jätten Amazon. Snart ett år efter lansering har över 10 000 kodprojekt startats i appen och bolaget har skeppat iväg närmare 2 000 ImagiCharms.

– Det är en bra start, men den största motivatorn för oss är återkopplingen vi får från användarna. Vi har en Discord-server där vi kan kommunicera med användarna och feedbacken vi får från föräldrar och att se unga tjejer använda vår produkt är det som får oss att fortsätta, säger Dora Palfi.

I april i år togs grundartrion ut på listan “Forbes Under 30” som några av Europas mest inflytelserika personer under 30 år, och kort innan tog bolaget in 2,5 miljoner kronor i en pre-seed runda, med speljätten Roblox vd, David Baszucki, bland investerarna. Med succéstarten på 2021 i ryggen hoppas ImagiLabs nu kunna ta nästa steg.

– Nu har vi möjligheten att fortsätta förbättra vår app och mjukvara. Vårt stora fokus är att nå 5 000 aktiva kodare på vår app inom de närmsta månaderna. Det låter som en liten siffra, men det är ett stort steg som kommer få den där nätverkseffekten att kicka igång, säger Dora Palfi.

Mycket prat men ingen förändring

Jämställdhet inom tech är ett återkommande ämne i branschen och Dora Palfi upplever att det allt oftare hamnar på agendan. Men konkret förändring lyser fortfarande med sin frånvaro på vissa håll.

– Det pratas mycket om att få in fler kvinnor i tech, men siffrorna har inte förändrats märkbart. Visst har antalet kvinnor inom tech ökat, men i och med att branschen växer så fort har andelen kvinnor inte ökat. Det krävs förändring i större skala och det är därför vårt arbete är så viktigt, säger hon.

Samtidigt inser de att det är en förändring som de inte kan göra själva. Ett sätt att nå ännu fler unga tjejer är därför samarbeten med skolor och organisationer, och där ser Dora Palfi att mycket finns att göra.

– Kodning har ju introducerats i skolan till viss del, men verktygen som används gör inte kodning till en kul upplevelse. Vi vill i stället presentera det som ett verktyg för att lösa problem med. Teknologi är framtiden och redan en stor del av allt vi tillverkar i samhället i dag. Om inte kvinnor är delaktiga i det får vi inget jämställt samhälle. Sedan är det viktigt att förtydliga att alla kvinnor inte behöver bli kodare, men alla ska ha möjligheten.

Vad är den största utmaningen för ImagiLabs?

– Det finns fortfarande omedveten bias om kodning. Dels från föräldrar, men även tjejer själva. Att de inte tror att kodning är något för dem. Generellt saknas även självförtroendet för tjejer att kliva in i kodning. Det är inte så att en karriär inom kodning och tech kommer att vara enkelt, men har man fått tidigare bevisa för sig själv att det går så blir det lättare. säger Dora Palfi

Siktar på en egen fond

På lång sikt hoppas ImagiLabs att de kan blicka tillbaka på att ha varit delaktiga i en utveckling där fler kvinnor jobbar inom tech generellt och kodning specifikt, och samtidigt sluta en cirkel.

– Vårt mätvärde för tillväxt är hur många kvinnor som totalt håller på med kodning, men vi har en långsiktig vision om att ha vår egen fond där vi kan investera i morgondagens tech-startups som grundats av tjejerna som använder vår produkt i dag.

När tror du att vi kommer få sluta se detta som ett problem?

– Jag hoppas det händer under min livstid. Eller rättare sagt, jag är fast besluten om att göra det möjligt under min livstid, säger Dora Palfi.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.