De vann Techarenan Challenge 2021

Vinnarna av Techarenan Challenge 2021.

När den åttonde upplagan av Techarenans entreprenörstävling Techarenan Challenge 2021 avgjordes under fredagen korades vinnarna i kategorierna AI & Technical Edge Award, Industrins Pris, Social Impact Award och Publikens Pris bland de pitchande bolagen.

De vinnande bolagen stod ut bland de 50 finalbolagen som valts ut från närmare 500 bidrag som inkommit till årets tävling. Bolag från hela Norden har sökt till tävlingen och finalisterna är verksamma inom olika branscher som till exempel miljöteknik, e-hälsa, fintech, edtech, mobilitet med flera. Under Techarenan Summit pitchade de 50 finalbolagen och vinnarna är: 

AI & Technical Edge Award – ClimateView

Erbjuder en digital plattform – ClimateOS – där städer kan följa och anpassa sitt klimatarbete. Plattformen kombinerar vetenskaplig modellering, maskininlärning och gränssnittsdesign för att hjälpa städer att definiera och genomföra lyckade klimatomställningar snabbare. Grundades 2018 och har idag över 30 städer och regioner i Europa och Kanada kopplade till sig. Valdes 2021 ut som ett av världens mest innovativa företag i amerikanska tidskriften Fast Company.

Juryns motivering: 

”Det här bolaget tar ett stort internationellt grepp för att bidra till den klimatomställning som världen är mitt i. Via sin plattform hjälper de städer att definiera och uppnå tuffa klimatmål genom en kombination av egen data och vetenskaplig forskning. 

Juryn är mycket imponerade av hur bolaget på kort tid har lyckats etablera sig utanför Sverige och vi ser en lysande framtid för företaget och de positiva effekter som sker när fler och fler städer implementerar deras lösning.”

Industrins Pris – Ferroamp

Utvecklar och tillverkar energi- och effektoptimeringslösningar för fastigheter som möjliggör utökad elanvändning trots effektbrist genom fasbalansering och batterilager. Det skalbara och modulära systemet bygger på en hub som samlar data från övriga komponenter för att optimera energiflödet mellan solpaneler, energilagring och nätet, med hjälp av avancerade algoritmer. Bolaget har flera patent, är noterat på First North Growth Market och säljer idag sina produkter i Sverige, Norge, Finland, Nederländerna och Tyskland.

Juryns motivering: 

” När fordon elektrifieras och alltmer el produceras genom solceller ökar behovet av att kunna använda elnäten effektivt. Genom en skalbar lösning för lokala elnät i en eller flera fastigheter som integreras med både produktion och lagring kan den tillgängliga kapaciteten användas med maximal effektivitet. Företagets innovativa tekniska lösningar minskar energiförlusterna och gör det lättare att ställa om för att möta klimatutmaningen. Ferroamp elektrifierar framtiden!”

Social Impact Award – Quizrr

Edtech-bolag som utvecklat en digital träningsplattform för fabrikspersonal runt om i världen. Träningen bygger på inspelade kortfilmer som gestaltar olika scenarier. Efter varje film följer ett antal frågor som användaren får svara på individuellt eller i grupp. Det kan handla om arbetsrätt, regler och lagar, skyldigheter eller lönesättning. Träningen riktar sig till allt ifrån arbetstagare till mellanchefer och ledningsnivå. Sedan starten 2012 har en kvarts miljon arbetare tränats på 500 fabriker. Bland kunderna finns HM, Electrolux och HP.

Juryns motivering: 

”Genom att skapa en digital träningsplattform och tillgängliggöra utbildningar om grundläggande mänskliga rättigheter i stor skala är årets vinnare av Nordea Social Impact Award banbrytande inom utbildningssektorn. Detta är en unik produkt och ett verktyg för att förbättra kunskapen för miljontals människor runt om i världen, och som löser ett stort problem och gör skillnad på riktigt.”

Publikens Pris – Adverty

Ett börsnoterat teknikbolag som sammanför varumärken och människor genom en egenutvecklad displayannonseringsteknik byggd för spel och applikationer, främst inom VR och AR. Plattformen låter kreatörer och utvecklare monetärisera på spelupplevelsen med automatiserade annonser integrerade i spelet. Bolaget kan sedan mäta hur spelaren uppfattat annonsen och kunden betalar bara där dennes annons har visats. Bolaget har kontor i Stockholm, London, New York, Madrid, Helsingfors, St Petersburg och Lviv.

Vinnaren av detta pris röstades fram av tittarna som följt pitcharna under Techarenan Summit.

I juni avgjordes den första omgången av Techarenan Challenge 2021. Då utsågs följande vinnare i kategorierna:

Årets Startupbolag – PlasticFri

Årets Tillväxtbolag – Platform24

Näringslivets pris – Skyqraft

Vill ni ställa upp i Techarenan Challenge 2021?

Om tävlingen

Techarenan är en årlig entreprenörstävling öppen för alla Sveriges och Nordens entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas oavsett bransch. Tävlingen syftar till att lyfta entreprenörskap och ge bolagsbyggare möjligheten att visa upp sig på den nationella arenan. Tävlingen ska även lyfta Sverige som grogrund för innovativa framtidsbolag som förändrar, förbättrar och utvecklar sina respektive industrier på global nivå, samt knyta samman entreprenörer, företagsledare, investerare, politiker och experter.

Techarenan

Techarenan grundades 2014 med målet att lyfta entreprenörskap och innovation samt inspirera fler till att vilja vara med och bidra till framväxten av nya bolag med global potential. Techarenan är idag en plattform och arena för entreprenörer, industri, investerare, politiker och opinionsbildare att mötas, skapa samarbeten, göra affärer och bygga nätverk. Ambitionen är att fortsätta bygga plattformen med fokus på att skapa värde för nordiska startup- och tillväxtbolag som förändrar, förbättrar och utvecklar sina respektive industrier på global nivå.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.