Svenska bolag representerade i Europas första nätverket för kvinnliga edtech-grundare

Dora Palfi, co-founder ands CEO of ImagiLabs and Claudia Rademaker, co-founder of Dugga. Photos: Press/Tommy Fondelius

För att driva förändring och jämställdhet har edtech-branschen i Europa skapat det första nätverket för enbart kvinnliga grundare. Bland de 14 utvalda finns representanter från två svenska bolag.

Enligt en global enkät av impact-plattformen HolonIQ är endast 13 procent av vd-posterna i världens 800 ledande edtech-bolag, besuttna av kvinnor. I kontrast är kvinnor överrepresenterade inom skolan och 70 procent av världens lärare och rektorer i grundskolan är kvinnor.

Det är ett problem enligt den nyskapade europeiska nätverket Female Edtech Fellowship. Under 2022 samlar nätverket sin första grupp av kvinnliga grundare till europeiska edtechbolag. Bland de 14 utvalda finns två grundare till svenska bolag. Claudia Rademaker, medgrundare till den digitala provplattformen Dugga och Dora Palfi, vd och medgrundare till ImagiLabs, som genom sin plattform och produkt ImagiCharm vill få unga, främst tjejer, att intressera sig för kodning.

– Jag är ärad över att ha blivit utvald tillsammans med så många andra briljanta kvinnliga edtech-grundare i europa, efter att ha nominerats av branschorganisationen Swedish Edtech Industry, säger Claudia Rademaker till Techarenan News.

Ska återkomma årligen

Syftet med det nybildade nätverket är att driva förändring i branschen genom att hjälpa kvinnliga grundare att skala upp och bli förebilder för nästa generation entreprenörer. De 14 grundarna träffas under sex månader för att utbyta idéer och lösa affärsrelaterade problem. Tanken är att en ny grupp sedan väljs ut årligen. Kriterierna är, förutom att vara en kvinnlig grundare till ett edtech-bolag, att företaget är baserat i Europa och befinner sig i tillväxtfas (post-seed).

– Jag ser fram emot att utveckla vänskaper med de andra grundarna och bygga långa relationer. Jag hoppas vi kommer vara en nära och engagerad grupp där vi fortsätter stötta varandra med affärskontakter, introduktioner till investerare, talanger och partners som kan driva våra startups framåt, säger Dora Palfi.

Satsar på konkret förändring

Nätverkets konkreta mål är att 50 procent av grundare till edtech-bolag i Europa ska bestå av kvinnor år 2030, att hälften av allt investerat kapital inom edtech ska gå till startups med minst en kvinnlig medgrundare.

– Att vara en grundare inom edtech kommer med många utmaningar. Att vara en kvinnlig grundare kommer med ännu fler. Men en grupp som denna innebär att vi kan stötta varandra och kombinera varandras nätverk för att öppna dörrar som annars hade varit hårt stängda, säger Claudia Rademaker.

Men när det kommer till nätverkets 50/50-mål verkar det vara en lång väg att gå. Under 2020 gick endast 0,7 procent av investeringarna i tech-branschen till bolag med enbart kvinnliga grundare. Det enligt investmentbolaget Unconventional Ventures senaste rapport.

– Personligen har jag djup kunskap när det kommer till jämställdhet inom tech. Vid sidan av investeringsglappet är det två andra stora saker som jag skulle vilja peka på just nu: Bristen på förebilder och uppmuntran till unga tjejer och kvinnor att satsa på en karriär inom teknik. Och när det kommer till kvinnor i ledande positioner och styrelser finns ännu färre, säger Dora Palfi.

Bakom Female Edtech Fellowship står intresseorganisationen The European Edtech Alliance och den globala edtech-acceleratorn SuperCharger.


Grundarna i nätverkets första edition:

Claudia Rademaker, Sverige, medgrundare, Dugga 

Anna Iarotska, Österrike, grundare, Robowunderkind

Dora Palfi, Sverige, medgrundare, ImagiLabs

Nele Mletschkowsky, Tyskland, medgrundare, Quofox

Riccarda Zezza, Italien, medgrundare, Lifeed

Kadri Tuisk, Estland, Grundare, Clanbeat Education

Emilie Joly, Schweiz, medgrundare, Zoe

Madeleine Wolf, Tyskland, medgrundare, VisionYOU

Dorka Horvath, Ungern, medgrundare, Bookr Kids

Monika Katkute, Litauen, grundare, Teachers Lead Tech

Dasha Abramova, Ryssland, grundare, Codabra

Nathalie Lesselin, Schweiz, grundare, Kokoro Lingua

Marie Mérouze, Frankrike, grundare, Marbotic

Sari Hurme-Mehtälä, Finland, medgrundare, KideScience

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.