Efter 120-miljonersrundan – så ska svenska AI-rekryteraren ta över UK

Alva Labs vd och medgrundare, Malcolm Burenstam Linder, ser fram emot en expandering till marknaden I Storbritannien. Foto: Press/Shutterstock.

De kickstartade året med nytt kapital på kontot. Nu ska Alva Labs – med sin AI-styrda rekryteringsplattform – kliva in tungt på den brittiska marknaden. Något som för ett år sedan var en dröm. ”Ett år kan kännas både som ett ögonblick och en livstid i en startup”, säger vd och medgrundare Malcolm Burenstam Linder.

I februari 2021 tog Alva Labs in 20 miljoner kronor i en runda där VNV Global var ledande. Pengar som bolaget inte var i akut behov av, men som var välkommet i en framtida expandering internationellt.

Exakt ett år senare var det dags igen. Samma ledande investerare, men en betydligt högre summa. Med 120 nya miljoner på kontot blir den internationella expanderingen nu alltså än mer intensiv.

– Ett år kan kännas både som ett ögonblick och en livstid i en startup, men internationell expansion har alltid varit en topprioritering för Alva Labs. Med tanke på att vi växer kraftigt både i fråga om kunder och medarbetare här i Sverige, känns det som helt rätt tid att kliva ut på andra marknader. Vi ser fram emot ett spännande år, säger Malcolm Burenstam Linder, vd och medgrundare till Techarenan News.

UK i snabb rekryteringsfas

Och att det blir just den brittiska marknaden för AI-bolaget – som genom forskningsbaserade personlighets- och logiktester vill hjälpa företag att rekrytera effektivt, rätt och rättvist – är ingen slump.

– Det känns naturligt inte minst på grund av själva storleken på den brittiska arbetsmarknaden. Brittiska företag rekryterar dessutom för tillfället i den snabbaste takten sedan 2013, och därför blir vår lösning på de problem som företag och kandidater stöter på också alltmer relevant. Vi ser dessutom en stark efterfrågan på bättre rekryteringsverktyg i den tillbakaväxande post-pandemiska ekonomin i Storbritannien, säger Malcolm Burenstam Linder.

Hur ser planen för intåget ut?

– Inom en snar framtid planerar vi att öppna kontor, troligen i London. Vi har även börjat rekrytera på plats för ett antal UK-baserade roller. Utöver det har vi ett antal evenemang inplanerade i Storbritannien, med fokus på rekrytering, talangförvärv samt mångfald och inkludering, vilket kommer ge möjlighet till nätverkande, en chans att sprida Alva Labs budskap, samt att bli aktiva medlemmar i den brittiska rekryteringssektorn.

Mer personlig kontakt än i Sverige

Bolaget har redan sedan tidigare byggt upp en kundbas av företag med närvaro på den brittiska marknaden, och Malcolm Burenstam Linder tror inte att UK-fokuseringen kommer innebära stora ändringar för bolagets kärna. Men att det ändå finns utmaningar, inte minst varumärkesmässigt och när det kommer till affärskulturen.

– En av de största utmaningarna när man kliver in på en ny marknad är hur man ska gå till väga för att översätta sitt varumärke och trovärdighet till en ny publik. Trots att vårt kärnerbjudande och uppdrag kommer förbli detsamma, är vi medvetna om att vi måste hålla oss flexibla i vårt tillvägagångssätt på en marknad som är mer fokuserad på personliga kontakter och relationsbyggande än den svenska.

Under 2021 tripplade Alva Labs sitt team, från 20 till 60 medarbetare. De ökade på sin kandidat-pool i plattformen med 350 procent och nya internationella kunder ökade med 250 procent. Northvolt, Voi, Daniel Wellington och Deloitte är några av deras nuvarande kunder.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.