Svenska techbolaget i Ukraina aktiverar krisplan – öppnar för samarbete med andra svenska bolag i landet

Arvid Joelsson, Nordechef, Beetroot fick otäcka bilder skickade till sig från vd:n och medgrundaren Andreas Flodström befinner sig i Ukraina. Foto: Privat.

Den svensk-ukrainska bolagsgemenskapen sluter upp efter den ryska invasionen i Ukraina. Svenska Beetroot, med cirka 600 anställda på nio kontor i Ukraina, erbjuder sina medarbetare att flytta från landet och har under torsdagen fått flera samtal från andra bolag i liknande situation. ”Vi försöker supporta så mycket som möjligt och det är bara att höra av sig”, säger Beetroots Nordenchef Arvid Joelsson.

Det har varit en kaotisk dag för svenska it-konsultbolaget Beetroot. Tidigt på torsdagsmorgonen fick Nordenchefen Arvid Joelsson i Sverige ett samtal från vd:n och medgrundaren Andreas Flodström på plats på ett av kontoren i Ivano-Frankivsk i Ukraina.

– Han berättade att invasionen hade inletts och efter informationsmöte med alla anställda har vi varit online hela dagen och aktiverat vår krisplan. Alla reagerade lugnt och beslutsamt, men det var ett ganska surrealistiskt möte. Andreas hörde att något hände och visade sedan upp en bakgrund med ett rökmoln längre bort. Känslan går inte att föreställa härifrån, men man hoppas att ingen ska behöva drabbas av det.

Under torsdagen skrev Andreas Flodström ett inlägg på Linkedin där han tackar för allt stöd och meddelar att han har svårt att svara på alla meddelanden som kommer in. Han länkar samtidigt till en insamling för den ukrainska armén.

Ser på möjligheten att flytta folk till Sverige

Bolaget har sedan en tid tillbaka varit redo med krisplanen och erbjuder nu sina cirka 600 anställda i Ukraina att flytta. Dels till västra Ukraina och närliggande länder. Men även till Sverige i den mån det är möjligt.

– Alla har sin individuella situation att tänka på och de flesta har valt att stanna på inrådan från myndigheterna. Men vi har ”shelters” i västra Ukraina och har förberett med plats i Bulgarien, Moldavien och Rumänien via partners. Vi har även givit möjlighet att ta sig till Sverige för de som vill. Innan i dag hade ungefär 25 personer valt att flytta, men i dag är det fler frågor som ställs på sin spets och vår roll är nu att finnas där för alla, säger Arvid Joelsson.

Beetroot har under dagen även varit i kontakt med andra svenska bolag i liknande situation, om än i mindre skala, och generellt är samarbetsviljan hög just nu.

– Folk har kollat av hur vi hanterar situationen och om det går att göra mer. Alla försöker verkligen hjälpa till just nu, säger Arvid Joelsson.

Hur ska svenska bolag som inte varit lika förberedda som er tänka nu?

– Som sagt försöka supporta varandra så mycket som möjligt. Vi har haft flera mindre bolag som velat bolla och är det fler som undrar så får man jättegärna höra av sig till oss.

Folk lämnar staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina. Foto: Andreas Flodtröm, vd och medgrundare, Beetroot.

Beetroot har länge verkat för ökat samarbete mellan Sverige och Ukraina, bland annat genom det årliga eventet ”Sweden-Ukraine Business Forum”, som Techarenan News tidigare skrivit om. Bolaget hoppas nu på att situationen inte ska påverka framtida relationer i allt för hög grad. – Stödet från våra kunder har varit starkt den senaste tiden och även här under dagen. Vi hoppas ju att den här situationen ska vara temporär och att det Inte blir allt för stor påverkan, men säkerheten går först just nu, säger Arvid Joelsson.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.