Utvecklaren Alina flydde till Sverige när kriget kom – hoppas på lyft för Ukrainas tech-bransch

Alina Syniavska, senior IT-utvecklare, fick hjälp via kunder i jobbet att fly till Sverige när kriget kom till Ukraina. På sikt hoppas hon nu på ett uppsving för tech-branschen i hemlandet där många kollegor fortsätter att jobba trots det pågående kriget. Foto: Privat/Sigma Group.

När Ryssland invaderade Ukraina tvingades den seniora utvecklaren Alina Syniavska, 29, och hennes man fly till Sverige. I allt mörker och all oro i den nya svåra situationen hoppas hon någonstans på en ljusare framtid – speciellt för Ukraina som tech-land: ”Många har möjligheten att starta sin karriär som utvecklare nu”, säger hon.

Det närmar sig två månader sedan den ryska invasionen av Ukraina. Kriget har medfört död, förstörelse och miljontals har tvingats på flykt. En av dem är 29-åriga utvecklaren Alina Syniavska. Via kunder till sin arbetsgivare – IT-konsultbolaget Sigma Software – tog hon och hennes man sig till Sverige där moderbolaget Sigma Group har sin bas.

Från en lägenhet i Jönköping lever de ny sina nya liv samtidigt som de försöker få vardagen att gå.

– Den här senaste tiden känns som ett helt annat liv. Man vaknar upp en dag och allt har ändrats. Det har varit en tid med oändlig ångest och oro. Det första man gör när man vaknar är att läsa nyheterna och hoppas att man inte ser något hemskt. Sedan gör man samma sak innan man somnar, säger Alina Syniavska till Techarenan News som tidigare skrivit om Sigma Groups nära relation till Ukraina.

Alina Syniavska efter flykten till Sverige. Foto: Privat.

“Hjälper mig att överleva mentalt”

Bakom sig i hemstaden Charkiv i östra Ukraina tvingades hon – i all hast – lämna släkt, vänner och en nyrenoverad lägenhet. Hon ringer dagligen för att se hur alla mår och att lägenheten står kvar. Kvar i Ukraina är även flertalet kollegor på Sigma Software. Även dem har hon daglig kontakt med via jobbet.

– Alla är i säkerhet och 96 procent av dem jobbar för fullt. Företaget har daglig kontakt med alla medarbetare för att säkerställa att de är säkra och för att identifiera om man behöver hjälp. Första tiden var kaotiskt för många, men nu är alla mer eller mindre vana vid situationen, säger Alina Syniavska och tillägger att det är just arbetet som får henne och många andra att klara vardagen.

– Det är något som får mig att överleva mentalt. Jag får skifta fokus från nyheter till arbete. Jag är dessutom nyttig för mitt land, och känner också att jag gör nytta, så länge som jag jobbar.

Förstörelsen i staden Charkiv i östra Ukraina. Foto: Shutterstock.

Hoppas på lyft för tech-branschen i Ukraina

Vid sidan av jobbet är hon volontär i den över 300 000 personer stora ukrainska cyber-armén. Men det är inte på den fronten som Alina tror att den ukrainska tech-sfären kommer kunna göra mest nytta på sikt.

I stället ser hon först och främst möjligheterna till ett rejält uppsving för branschen, som redan är en av de största i östra Europa, enligt bland andra amerikanska CNBC. IT-industrin ses av Ukraina som strategiskt viktig då industrin stödjer landets ekonomi och får människors vardag att fungera även under pågående krig.

– Människor har förlorat jobbet i många olika branscher. Det gör att fler nu kan eller måste starta karriärer inom IT. Sigma och många liknande företag erbjuder utbildningar och praktik inom olika teknologier och jag tror utvecklar-communityt i Ukraina kommer att vara ännu större efter kriget.

Alina hoppas även att branschen kommer ha en stor roll i återuppbyggandet av landet efter kriget.

– Just nu är det svårt att se så långsiktigt, men Ukraina kommer att behöva stora investeringar och mycket folk för ett återuppbyggande. Men många utvecklare är villiga att komma tillbaka och jobba, i alla fall bland mina vänner. Vi skulle kunna hjälpa till med allt från enkla applikationer för logistik till information och utbildning. Allt som kräver teknik och digitalisering egentligen, säger Alina Syniavska.

Vad hoppas du på inom den närmsta tiden nu?

– Att kriget slutar såklart. Jag skulle vilja åka tillbaka och krama alla där hemma och se efter vår lägenhet. Det är det enda jag önskar just nu. Samtidigt är jag väldigt tacksam för allt som alla har gjort för oss här i Sverige. Det är prislöst och jag vet inte hur vi skulle ha klarat oss utan det.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.