Världens ögon på Stockholm Impact Week – Norrsken om ökande intresset: ”Så att man blir tårögd”

Lisen Oliw, Nordenchef för Norrsken Foundation på Stockholm Impact Week. Foto: Tommy Fondelius.

Norrsken har växlat upp Stockholm Impact Week efter att premiäråret efterföljdes av två år med pandemi. Det globalt ökande intresset för impact har varit gynnsamt och nu vill de rida på vågen ännu högre. ”Målet är att bygga ett globalt Norrsken”, säger Nordenchefen Lisen Oliw.

Norrsken Foundation är tillbaka med eventet Stockholm Impact Week. Men det är tydligt att saker och ting har hänt sedan premiären 2019. Lägg emellan en global pandemi och en handfull andra kontinentala kriser och läget är ett helt annat när det kommer till synen på impact.

– Ja, definitivt. Från att behöva förklara vad vi gör, så kommer intresset till oss. Och det är ju bara att vara ödmjuk och tacksam inför det. För det kan man aldrig ta för givet, säger Lisen Oliw, Nordenschef hos Norrsken Foundation till Techarenan News.

När vi besöker Norrskens hus på Birger Jarlsgatan under eventets andra dag ligger fokus på investeringar till lovande impact-bolag. Dels kopplade till Norrskens internationella accelerator, dels till ett antal speciellt inbjudna bolag utifrån.

Totalt är över 400 investerare på plats, och inom det internationella investerarlandskapet är det ökande intresset för impact tydlig. Nu är målet att omsätta intresset till kapital.

– Man säger ju att det är 1 procent av det globala kapitalet som går till impact just nu. Det är alldeles för lite. Kan vi sen se till att bolagen får investeringar och påverka så att fler vill jobba med det eller associeras med det. Då har vi på något sätt täckt behovet, säger Lisen Oliw.

Bolagen följer samhällstrenderna

När det kommer till trender hos bolagen inom impact-segmentet ser hon att med- och healthtech dominerar i Norden. Mest troligt till följd av pandemin och överbelastade sjukvårdssystem. En stark tvåa är climatetech och energy. Ämnen som minst sagt är i ropet just nu.

– För några år sedan tyckte man att dessa var nödvändiga, men nu tycker väl alla att de är absolut akuta. Jag har suttit i en hel del partnermöten här under veckan och vi pratar energi i alla möten. Och det är väl kanske så det ska vara. Den bästa lösningen kommer kunna skalas upp fort. Det är jag trygg med.

Ser du några trender hos investerarna?

– Jag skulle säga att de större investerarna börjar närma sig vår svär. De kanske inte aktivt är här ännu, men de börjar prata i våra termer. Vi ser väl egentligen två läger: De som är rena impact investerare och så de traditionella som börjat investera i impact. För vår del spelar det ingen roll vilket man gör så länge vi ser till att man satsar på hållbara lösningar, säger Lisen Oliw.

Stockholm Impact Week i Norrsken House.

Prisar världens främsta impact-bolag

Schemat i Norrsken-huset sträcker sig över tre dagar med olika fokus, men till i år har eventet expanderat vidare ut i Stockholm. Stockholms stad är med på tåget, och genom Stockholm Invest arrangerar de flera aktiviteter runt om i staden.

– Det är vi superstolta över. Bara det faktum att staden tycker att impact är viktigt, och att de vill vara ”Impact-huvudstaden i Skandinavien. Det betyder ju att vi gör någonting som resonerar hos dem, säger Lisen Oliw.

Andra medarrangörer är aktörer som Vinnova, STING, KTH och Feminvest.

Crescendot sker däremot hos Norrsken när två vinnare ska koras på den lista – Impact 100 – som stiftelsen släppte tidigare i år.

Listan pekar ut världens 100 främsta och mest lovande impact-bolagen och i vinnare utses i kategorierna Risings stars – bolag med en värdering under 1 miljard dollar, och Shining stars – bolag med en värdering på över 1 miljard dollar. Prisutdelare är ingen minde än Prins Daniel.

Nomineringar till listan har tagits fram med hjälp av globala aktörer inom impact. Något som varit ett framgångsrecept.

– Vi fick så pass mycket uppmärksamhet för listan i år, att det i sig öppnade dörrar som vi kanske inte hade tidigare, säger Lisen Oliw.

Vad är målet framöver?

– Vi håller ju på att bygga ett globalt Norrsken. Vi har East Africa Hub i Kigali nu och vi drömmer om fler hubbar och hus runt om i världen. Det ultimata målet är att vara med och bidra till att vi får fler ”impact unicorns” som vi kallar det. Alltså bolag som positivt påverkar en miljard människor.


Fakta: Stockholm Impact Week

Vad: Ett veckolångt event med olika aktiviteter inom impact.

När: 7-14 september.

Var: Flera platser i Stockholm. Bland annat Norrsken House på Birger Jarlsgatan och Epicenter på Mäster Samuelsgatan.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.