Stilride i samarbete med Polestar – ska producera världens första klimatneutrala bil

Stilride i partnerskap med Polestar och deras 0-projekt. Ett viktigt erkännande enligt Stilrides vd och grundare Jonas Lindberg Nyvang. Foto: Polestar och Tommy Fondelius.

Det svenska startupbolaget Stilride inleder ett partnerskap med elbilsbolaget Polestar för att producera en klimatneutral bil – Polestar 0 – till år 2030.

Stilride har utvecklat en origami-inspirerad teknik kallat Stilfold, med minimala koldioxidutsläpp, för att vika stål till hållfasta konstruktioner.

Tillsammans med tolv andra bolag har de nu valts ut till nya partners i Polestars projekt Polestar 0. Målet är att producera en klimatneutral bil till 2030, helt utan koldioxidskompensation.

– Det är ett viktigt erkännande av vår teknik och de substantiella fördelar den har för att reducera klimatavtryck. Förhoppningsvis kommer samarbetet öppna dörrar till andra industriella samarbeten, säger Jonas Lindberg Nyvang, vd och grundare av Stilride, till Techarenan News.

Bidrar med miljöanpassad tillverkning

Dialogen kring samarbetet har pågått sedan i vintras och skrevs på i början av september. Stilride kommer i projektet att bidra med sin teknik som har en rad hållbarhetsfördelar.

– Vi kommer fokusera på miljöanpassad tillverkning, avsevärt minskad materialåtgång och högre hållfasthet. Detta är inte minst intressant vid tillverkningen av själva chassit, så kallad ”body in white”, säger Jonas Lindberg Nyvang. 

Med Stilfold-tekniken har bolaget sedan tidigare tagit fram en e-motorcykel, SUS1, som inom kort väntas släppas på marknaden. Framöver är siktet inställt på att bygga fler pilotprojekt med bolagets teknik, men även att expandera globalt och nå minst en miljard kronor i omsättning.

Stilride vann Industrins pris i tävlingen Techarenan Challenge 2022 som avgjordes under Almedalsveckan i början av sommaren.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.