Ekonomiprofessorn: ”Bolag och ledare som formas i kris lyckas oftare”

Micael Dahlen, ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm om företagande och ledarskap i kriser. Foto: Peter Cederling/Shutterstock.

Pandemi, krig, energibrist och ekonomisk nedgång. Kriserna har avlöst varandra de senaste åren. Men tuffa tider leder till både bättre företag och företagsledare enligt ekonomiprofessorn Micael Dahlen.

Många företag har det svårt just nu. Global pandemi har efterföljts av krig i Europa, inflation och ett svalare investeringsklimat. Nu står vi dessutom inför ytterligare ekonomisk nedgång och en väntad energikris.

Entreprenörer och företagsledare är oroliga, något som Techarenan News skrivit om. Men i ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att samtidigt hålla huvudet kallt:

– Professorn i mig är inte särskilt orolig eftersom det ingår i arbetsbeskrivningen. Oro gör nämligen ekonomin sämre, säger Micael Dahlen, ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm och välkänd författare och tv-profil.

Därför viktigt att undvika oro

Enligt honom handlar ekonomisk uppgång eller nedgång egentligen bara om förväntningar och det är viktigt att förståelse även finns för det relativa.

Till exempel gick Sveriges BNP upp med 4,9 procent förra året och finansiella marknader var på en ”all time high”. Till nästa år väntas BNP ligga på plus minus noll, eller möjligtvis back några promille, och finansmarknaden landar troligtvis på liknande nivåer som under 2019.

– Då betraktades ju det som rena drömnivån. Men förväntningarna har varit högre nu och därav får vi en lågkonjunktur, vilket gör att vi blir mer återhållsamma och skapar en ekonomi som uppfyller oron. Därför är det så viktigt för mig att inte vara orolig, säger Micael Dahlen.

Samtidigt är känslan av att vara obekväm det som får oss att utvecklas. En fas som ofta infinner sig under kriser efter att den initiala oron lagt sig.

– Ett konkret exempel är ju pandemin som till slut inte var lika oroande och stressande. Men det lämnar oss obekväma vilket är bra, för obekväma vill vi människor inte vara frivilligt. Men när vi är där så tar det oss till platser för att undersöka och lösa saker.

Kriser ger bättre bolag och ledare

Han hoppas på att samma mekanismer kan leda till kortare startsträckor till att förändra saker politiskt. Och inom entreprenörskap och företagande är de positiva effekterna klara:

– Forskning visar att bolag som startas upp i kriser är mer välmående, lyckas mer ofta och kan jobba i flera olika skalor. På samma sätt blir ledare som formas under en kris mer empatiska, mer handlingskraftiga och mer kreativa eftersom deras bild av sig själva och omvärlden formas i en period när allt inte flyter på och där det är lite obekvämt.

Vilka nya tjänster och bolag ser du växa fram i detta?

– Den första och viktigaste spaningen är att det kommer leda till fler bolag, och ekonomiprofessorn i mig säger att fler alltid är bättre då sannolikheten ökar att vi får fram bra bolag. Sedan hoppas jag på att vi kommer in i en nätverksekonomi på riktigt med flera företag som jobbar tillsammans för att löser olika grejer, säger Micael Dahlén.

Ser en ljusare framtid torna upp sig

Han tror att vi fortsatt kommer se nya typer av tjänster som gör oss mer aktiva för planeringen av våra liv. Det kan handla om allt från dejting till familjeliv. Men han tror även att domäner som vi tidigare varit mindre aktiva i, som att byta jobb, ha parallella arbeten eller starta eget kommer att underlättas av nya verktyg.

– Mycket kretsar kring data som vi har om oss själva som vi kan använda för att göra tillvaron bättre. Men också att våra egna data blir vår egen valuta. Det har ju pratats om det länge, men här händer det mycket och kommer att hända mer.

Hur bör startups och tillväxtbolag tänka nu i tuffare tider?

– Jag vill verkligen inte att vi ska ta lättvindigt på ekonomiska kriser eller ekonomi överhuvudtaget. Det är ju just därför vi får kriser. Att hela tiden vara lite på tå är viktigt, men att därifrån tänka och utgå från att det värsta kommer att hända, det är livsfarligt. Panikåtgärder är nästan alltid dåliga åtgärder, säger Micael Dahlén och fortsätter:

– Det finns två sätt att se på det, och det första kan låta fel eller konstigt att säga: Men det kommer förmodligen komma en ny kris av annat slag som distraherar oss från den ekonomiska oron. Den andra är det vi kopplar till oron, det vet vi ju fortfarande inte säkert om det kommer att ske. Vi pratar om att det kommer bli tufft, men det beror ju på hur vi hanterar det. Därför ser jag att under våren så kommer vi vara i ett bättre läge än vad vi är i nu.

Vad kommer vi att prata om fem år när vi ser tillbaka på den här tiden?

– Kort och gott: Hur konstigt det kändes när vi pratade räntor.


Fem snabba med Micael Dahlen:

Hemmakontor eller bortakontor?

– Hemmakontor.

Din största lärdom de senaste åren?

– Allt går.

Digitalt eller fysiskt möte?

– Digitalt.

Gasa eller bromsa sig ur kriser?

– Alltid gasa, lite lagom. Ekonomisk körning innebär ju att aldrig släppa gasen.

Pengarna i krypto eller pengarna i madrassen?

– Där är ju svaret en fråga: Kommer ni ihåg när vi pratade räntor?

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.