HR-psykologens varning: ”Som att spela sällskapsspel om du inte använder de nya verktygen på rätt sätt”

Anders Knutsson, legitimerad psykolog och CPO på HR-techbolaget Assessio. Foto: Press.

Nya lösningar fortsätter att utveckla HR- och rekryteringsbranschen. Men för att få mest ut av verktygen krävs viss förförståelse hos användaren om varför de finns och vad de löser. Något som bolagen bakom produkterna jobbar hårt med: ”Det är en utmaning att ta sig över den tröskeln”, säger Anders Knutsson, legitimerad psykolog och CPO på Assessio.

Personlighetstester vid rekrytering och plattformar för att utveckla befintlig personal och ledare blir allt vanligare i företag och organisationer.

Forskningen talar sitt tydliga språk om de nya verktygens fördelar. Bland annat mer träffsäker och rättvisare rekrytering, effektivare team och bättre ledare. Men forskningen är bred och möjligheterna för nya sidoprodukter är näst intill oändliga.

Något som samtidigt blir en avvägning för HR-techbranschen.

– Vår stora utmaning är att balansera fler och olika features med att ha en plattform som är intuitiv och lättförståelig, som alla kan använda, säger Anders Knutsson som sedan 2006 arbetar med produktutveckling inom arbetspsykologi på HR-techbolaget Assessio.

Assessio har forskat på hur personlighet hör ihop med inlärning och prestation i över 70 år. Ett arbete som legat till grund för otaliga arbetspsykologiska tester genom åren och något som länge var bolagets huvudsakliga värv.

Men i takt med den ökade digitaliseringen i början på 00-talet insåg bolaget, och hela branschen, nya möjligheter.

– Det enda sättet att förbättra organisationer är genom mänskliga beslut. Det vi insåg var att vi måste leverera vår data på ett sådant sätt så att beslutsfattare förstår det. Det var grundvisionen, säger Anders Knutsson.

Traditionellt motstånd finns kvar

I dag ser han en ökad pragmatism hos bolag i alla storlekar att använda verktyg och automatiserade flöden för att förbättra allt ifrån rekrytering till interna HR-frågor. Men en viss traditionalism lever kvar.

– När det kommer till testverktyg vid rekrytering finns fortfarande tendensen att vilja ha det som diskussionsunderlag eller för användning på två slutkandidater. Men om du använder testerna på det sättet är risken mycket större att du INTE använder datan på rätt sätt, nästan att jämföra med sällskapsspel, säger Anders Knutsson och fortsätter:

– Det är en utmaning för oss att ta oss över den tröskeln. Det finns fortfarande den här debatten och att testerna inte säger allt, och det är sant. Men använder du testerna systematiskt och tidigt i processen kommer de att slå alla andra metoder på fingrarna.

Verktyg för ledarskap på uppgång

Samma sak gäller inom det andra stora området i branschen, till exempel ledarskapsutveckling och utveckling av befintlig personal. Något som Assessio inriktat sig på mer de senaste åren och är en stor del i deras senaste satsning på en helt ny plattform.

– Den första initiala reaktionen hos kunder är att de inte vill använda dessa verktyg på så många, och bara att testa är bra. Men på de gånger där vi kunnat gå igenom detta fullt ut har vi kunnat visa på ordentliga effekter och resultat med minskad sjukfrånvaro med mera, säger Anders Knutsson.

Vad är målsättningen inom produktutvecklingen skulle du säga?

– Vi vill lyckas skapa en plattform där det är relevant för företagsledare att logga in varje vecka. Innan vi är där har vi inte lyckats skapa något som påverkar de här besluten på allvar.

Vilka är de stora trenderna inom det här?

– Det som nästan alla pratar om i dag, men som är svårt att realisera, är att vara mer datadriven i sitt beslutsfattande. Det är ju det vi alla i den här branschen försöker bygga nu: Hur låser man upp detta på bästa sätt och vilken data ska vi egentligen använda? Och att det börjar betyda något på allvar. Känslan är att folk pratar om datadrivet men att man inte riktigt vet vad det innebär.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.