Cheferna i globala bolagen: “Så bör ledare hantera AI-utvecklingen”

After talk om AI, kompetens och ledarskap hos Techarenan i Almedalen med Anna-Lena Engwall, Nordenchef, AstraZeneca och Kenneth Fredriksen, VP Europe, Huawei.

Anna-Lena Engvall, Nordenchef, AstraZeneca och Kenneth Fredriksen, VP Europe, Huawei om vad som krävs av ledare i den allt snabbare utvecklingen av AI och nya teknologiska verktyg.

Det var i ett “After Talk” efter paneldiskussionen “AI och framtidens kompetens” på Techarenan i Almedalen 2023 som de två cheferna kom in på ämnet ledarskap i den accelererande utvecklingen av AI och andra avancerade teknologiska verktyg.

– Kravet på ledare framöver kommer att se väldigt annorlunda ut, och det har ju redan börjat egentligen, med frågor om hur vi ska leda i den osäkerheten kring vart vi är på väg i utvecklingen just nu. Men jag tror att det kommer att krävas ännu mer av den typen av kompetens för ledare framåt, säger Anna-Lena Engwall.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi, på den ena sidan, inte blir för ignoranta och tänker att vi inte behöver lära utan bara leda, vilket är en farlig väg att gå för ledare. Samtidigt behöver man ha klart för sig att man inte behöver kunna allt. Men att man förstår nog för att kunna ställa de rätta frågorna och luta sig mot sin personal utan att ha 100 procent förståelse för vad som sker, säger Kenneth Fredriksen.

Under eftersnacket får talarna även en fråga om vilka typer av AI-tjänster som skulle kunna ersätta mänsklig hjärnkapacitet och underlätta deras dagliga arbete som ledare.

Se klippet i spelaren för att se deras svar.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.