Friends: Framtidens verktyg mot mobbning visas upp på The Tech Arena 2024

Maja Frankel, generalsekreterare på Friends om projektet Mobbingens Digitala Tvilling. Foto: Press.

Stiftelsens Friends tvååriga projekt, Mobbingens Digitala Tvilling, avslutas och går nu in i nästa fas i arbetet mot att främja en tryggare skolmiljö via AI och ny teknik: ” Det långsiktiga målet är att – inom åtta år – radikalt ha halverat mobbningen”, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Med erfarenheterna från det tidigare pilot-projektet och samarbetet med Tietoevry och Örebro universitet siktar Friends nu på att utveckla ett AI-verktyg för att effektivt identifiera och implementera förebyggande åtgärder mot kränkningar i skolorna.

Varje år drabbas i genomsnitt tre barn per klass av mobbning i svenska skolor. Enligt Friends är det ett tecken på att Sverige, på senare år, misslyckas alltmer med att skapa inkluderande och trygga utbildningsmiljöer, och att en ny nationell standard behövs för systematiskt trygghetsarbete.

– Vårt syfte och slutmål är att skapa en ny nationell standard för systematiskt trygghetsarbete, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Simulerar en skolklass med AI

Nästa steg i det Vinnovafinansierade projektet innebär att använda AI-teknik för att simulera en skolklass baserat på omfattade insamlade data.

Genom den ”digitala tvillingen” kan effekten av olika åtgärder mot mobbning analyseras och utvärderas. Att kunna förutse effekten av åtgärder är avgörande enligt Maja Frankel, då det möjliggör testning av strategier digitalt utan att belasta skolans resurser.

– Vi ser att det blir bäst resultat när vi arbetar fram åtgärder tillsammans med den specifika skolan utifrån det sammanställda och analyserade underlaget. I kartläggningsarbetet och det efterföljande analysarbetet spelar den digitala tvillingen en viktig roll, och det har varit glädjande att se hur väl det har fungerat och mottagits av skolorna.

Sträcker ut en hand till näringslivet

Målet med Mobbningens Digitala Tvilling är att minska risken för att trygghetsarbetet blir statiskt och i stället följa trygghetsarbetet i realtid bland elever och personal. Tietoevry, ansvariga för den digitala infrastrukturen och designen, har mötts av stort intresse från techsfären.

– Vi ser enormt stor potential med det här projektet och vi är övertygade om att vi nu lagt grunden för något väldigt viktigt. Vårt mål tillsammans med Friends är ett samhälle fritt från mobbning och nu tar vi hjälp av digitalisering och ny teknik för att komma dit, säger Michael Westberg projektansvarig på Tietoevry

Friends vill samtidigt att fler aktörer är med och bidrar, speciellt inom näringslivet.

– Genom Mobbningens digitala tvilling tar vi oss an utmaningen att lyssna på barnen och att ta ansvar för den makt vi har och den förändring vi kan ge dem med hjälp av AI och ny teknik. Det långsiktiga målet är att – inom åtta år – radikalt ha halverat mobbningen. För att komma dit behöver vi vara fler på resan. Detta är en uppmaning till alla på The Tech Arena 2024. Alla kan genom att agera för trygghet och inkludering göra stor skillnad i arbetet mot kränkningar och mobbning, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Friends är på plats på The Tech Arena 2024 och håller även en keynote-presentation på ämnet AI som prevention mot mobbning. Se hela programmet här: https://techarena.se/program/

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.