Exportfokus Latinamerika: Möjligheter med grön omställning och “nearshoring”

Viktoria Piirainen, landanalytiker på EKN, med fokus på Latinamerika. Foto: Press/Shutterstock.

Latinamerika har en central roll i den gröna omställningen med sina råvaror. Detta skapar möjligheter för svenska bolag med hållbar innovation. Men utmaningar finns.

Tillsammans med Exportkreditnämnden, EKN, myndigheten som har till uppdrag att främja svensk export genom att försäkra företag och banker mot risken att inte få betalt, går Techarenan News igenom den globala exportmarknaden, möjligheter för svenska bolag, trender och prognoser. Sist ut är Latinamerika.

Den svenska exporten till Syd- och Centralamerika står endast för omkring 2 procent av den totala svenska exporten. Men möjligheterna finns för ökad handel, enligt Viktoria Piirainen, landanalytiker på EKN.

– Gemensamt för många länder i regionen är att de besitter stora reserver av mineraler och metaller som är kritiska för den gröna omställningen, exempelvis litium och koppar. Här finns det stora möjligheter för svenska leverantörer till gruvsektorn med expertis inom hållbar gruvteknik. De kan bidra till att driva omställningen på sätt som är hållbara för både klimatet och för dem som berörs av gruvverksamheten på plats.

Trenden som gynnar regionen

Stora branscher för svensk export till regionen i dag är pappersmassaindustrin, transport och maskinindustri.

Brasilien och Mexiko, regionens största ekonomier, utgör de främsta destinationerna för svensk export. Särskilt Mexiko väntas dra nytta av en annan global trend: Nearshoring, vilket innebär att bolag omorganiserar sina värdekedjor för att närma sig sin primära konsumentmarknad. Något som delvis drivs av ökade geopolitiska spänningar.

– Latinamerika kan få ett lyft av trenden mot ökad regionalisering, genom att locka företag som tidigare haft produktion i exempelvis Asien. Detta förväntas särskilt gynna Mexiko genom ett ökat inflöde av investeringar och etableringar inom tillverkningsindustrin. Men ökad ekonomisk aktivitet förväntas även spilla över till andra länder, och då särskilt i Centralamerika, säger Viktoria Piirainen.

Trenden har potential att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag som kan erbjuda högkvalitativa och hållbara lösningar.

Utmaningarna på marknaden

Men det finns även utmaningar.

– Lokala valutor kan uppleva en försvagning framöver om USA behåller sin styrränta på höga nivåer. Eftersom utländska affärer ofta görs i dollar eller euro, inte sällan på avbetalning, kan det bli kostsamt för lokala importörer. Såklart är det även svårare för svenska bolag att ta sig in på marknader där det råder en svårare regleringsmiljö, säger Viktoria Piirainen.

Hur är bilden av svenska bolag generellt?

– Generellt tror jag att svenska bolag är kända för sin kvalitet och i vissa fall spjutspetsteknik som andra internationella bolag inte kan erbjuda.


Latinamerika som exportmarknad

Del av den totala svenska exporten: cirka 2 procent.


Läs de andra delarna i serien här:

– Asien
– Östeuropa
– Afrika

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.