De vill förändra gaming och e-sport – satsar på show utan assholes

Johan Skott, Niklas Fegraeus, Peter Stahl och Magnus Bentling, gänget bakom NAG Studios.

Nya aktörer dyker upp allt mer frekvent i den snabbväxande industrin kring gaming och e-sport, men långt ifrån alla kommer att lyckas. NAG Studios, är ett av de nya bolagen som nu vill förändra branschen i grunden.

Det här är en artikelserie om de växande branscherna e-sport och gaming. Läs om rusningen i branschen här, och uppstickaren inom e-sport – G-loot – här.

Gaming-industrin har fått en ytterligare skjuts under coronapandemin. Bara i Sverige har de åtta största spelbolagen ökat sitt börsvärde med över 200 procent i år och tillväxten väntas fortsätta – världen över.

Vid sidan av själva spelutvecklingen ökar även det globala intresset för e-sporten. Investerare rusar till branschen som under 2020 väntas omsätta över 1 miljard dollar och följas av en publik på knappt en halv miljard, enligt analysföretaget Newzoos senaste branschrapport.

Utvecklingen har gjort att flera spelbolag mer går mot att anpassa sina produkter mot e-sport.

Ska skapa Super Bowl för e-sport

En av dem är NAG-studios som grundades i början av 2020. Deras vision är att förändra e-sport och spelutveckling i grunden, genom att fokusera på och förfina showen kring e-sport.

– E-sport kan absolut bli större, men först och främst måste e-sport bli bättre och tightare, säger Peter Stahl, vd och en av grundarna av NAG-studios.

Planen är att bygga ett spel och samtidigt ett Super Bowl-liknande arrangemang för dagens streaming-generation. Något som inte riktigt finns i dag, enligt Peter Stahl.

– Tänk dig att planera Eurovision song contest utan att veta hur långa låtarna är. Lite så är det med e-sporten i dag. Tittar man på en sändning i dag, kan det helt plötsligt vara uppehåll i 30 minuter. Vi vill bygga ett spel som är byggt för att passa showen, säger han och drar en parallell till hur TV under årtionden förfinat sportsändningar med green-rooms, experter och stjärnor.

Erfarenhet från svenska jätten

NAG Studios må vara en ny spelare på banan, men personerna bakom är allt annat än duvungar. Peter Stahl har 16 års erfarenhet från spelbranschen och bland annat utvecklat spel hos svenska jätten DICE som ligger bakom den välkända Battlefield-serien.

Tillsammans med Johan Skott, en doldis med mångårig erfarenhet i e-sportvärlden formades visionen för det nya bolaget via en inkubator för startups.

– Vi kom fram till att våra världar kombinerade kunde bli explosivt, säger Peter Stahl.

Duon har nu byggt upp ett team av fler rutinerade pjäser inom gaming samtidigt som de även samarbetar med nuvarande och tidigare e-sportproffs. En av dem, Counter Strike-legenden Emil ”HeatoN” Christensen.

I oktober stängde bolaget sin pre-seed runda där de plockade in knappt 9 miljoner kronor och fick med sig investeraren London Venture Partners. Nästa steg är nu att ta fram en första prototyp av deras spelidé.

Och just själva spelet får inte glömmas bort i pratet om den storartade showen, enligt Peter Stahl. Centralt är att bygga en grym produkt som spelarna vill komma tillbaka till. Men även att användarna själva får vara med och utforma förutsättningarna för spelets fortlevnad. Så kallad ”community generated content”, en trend inom spelutveckling.

– Det sker just nu lite av en demokratisering av spelutveckling. Om man tittar på några av de större spelen just nu så är de resultat av användarnas påverkan. Det är en utveckling som inte går att hindra och är jättespännande, säger Peter Stahl.

Men att träffa rätt är däremot extremt svårt och att som spelutvecklare tro att man har den bästa idén på marknaden är naivt, enligt Peter Stahl. Även om investerarna just nu är mer lättövertalade.

– Stora summor åker in i ordet e-sport och det är klart att intresset från investerarsidan kan svalna om några år. Vi har letat investerare som förstår den sanna innebörden av att bygga spel anpassat för e-sport. Man kan vifta med sin satsning hur som helst, men i slutändan måste du bygga något långsiktigt som användarna vill komma tillbaka till. Trägen vinner tror jag.

Kriteriet för att få jobb

Just nu håller NAG Studios på att rekrytera nytt. Dels tittar man på den starka basen som finns i Sverige med ständigt nystartade utbildningar inom gaming. Men bolaget vill också locka till sig internationella talanger, något som inte borde vara allt för svårt.

– I kontakten med dem får vi ofta svaret att Sverige har en spel-aura om sig. Det finns av tradition en stark attraktionskraft här och jag har svårt att se att den kommer försvinna, säger Peter Stahl.

För bolaget är det även viktigt att bidra i stort till spelbranschens behov av ledarskaps- och kulturutveckling när de rekryterar. Något som namnet – No Asshole Games – vittnar om. En inspiration från Nya Zeeländska rugbylandslaget som bygger sitt team utifrån sin ”no dickheads-policy”.

– Vi rekryterar stenhårt på beteendevärden, och det är så man urskiljer sig som bolag i dag. Vi tänker att världens bästa teamwork ger världens bästa produkter.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.