“Dessa marknader är vår prioritet under 2021”

Maja Magnusson, Care to Translate, Karin Dahllöf, Monivent, Noel Abdayem, The Humble Co och Daniel Spahr, Stream Analyze. Fyra entreprenörer som blickar ut över nya marknader 2021.

Internationell expansion och etablering på nya marknader är ett konstant fokus hos våra svenska tillväxtbolag. Den här veckan har vi frågat fyra entreprenörer om vilka marknader som är hetast för dem och varför?

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om vilka marknader som våra svenska startups kommer prioritera under 2021.

Noel Abdayem, vd och grundare The Humble Co.

Utvecklar, och säljer miljövänliga tandvårdsprodukter, där bambutandborsten är den mest välkända produkten.

Noel Abdayem, vd och grundare av The Humble co.

Vi kommer att fokusera på Tyskland, USA och Storbritannien. Anledningen är att vi har bra med distribution där och nu vill kvalitetssäkra marknaderna och fortsätta gasa på dem, i stället för att gå alldeles för utspritt som vi tidigare gjort.

Maja Magnusson, medgrundare Care to Translate

Ett medicinskt översättningsverktyg. Appen möjliggör kommunikation mellan vårdpersonal och patienter oavsett språk.

Maja Magnusson, medgrundare av Care to Translate.

Vår affärsmodell baseras på att vi erbjuder både en B2C- och en B2B-produkt. 

B2C-produkten riktar sig mot slutanvändaren både inom vården – till exempel sjuksköterskor och läkare – men även mot patienter. Denna produkt har spridits organiskt över hela världen sedan start, under 2020 användes den i 197 länder, en ökning med över 60 nya länder jämfört med 2019. Från att vi primärt såg stor användning av produkten i Europa började vi ser mer användning av vår digitala vårdöversättare i Nordamerika och Centralamerika under 2020. Vi har lanserat många nya språk under 2020, varav asiatiska språk utgör den största andelen, så vi vill gärna se att användningen ökar i Asien under 2021, samtidigt som vi vill stärka våra redan stora marknader i Europa och Nord- och Centralamerika.

B2B produkten riktar sig mot större vårdorganisationer som kliniker, sjukhus, regioner och kommuner. Vi lanserade denna under 2020 och kunde “onboarda” ett antal svenska kunder direkt. Vi kommer under 2021 fokusera på att stärka vår position i Sverige men även följa upp de förfrågningarna som har kommit in organisk från angränsande länder i Norden och Centraleuropa.

Daniel Spahr, grundare Stream Analyze

Har ett utvecklat en plattform som möjliggör för analytiker och ingenjörer att utan avancerad programmering skapa, distribuera och köra godtyckliga AI-modeller på valfri hårdvara, såsom sensorer och styrenheter.

Daniel Spahr, grundare och COO på Stream Analyze.

Stream Analyze kommer under 2021 att lägga ett extra fokus på fordonsindustrin, främst i Sverige, Europa och USA. Just nu pågår en stor omdaning av hela fordonsindustrin, drivet mycket av Tesla som satt en ny standard på marknaden, där bilen är helt eldriven. Den är stark och den är ’mjukvara på hjul’, vilket har gjort att alla andra fordonsbolag nu måste ställa om sin innovation, produktion och eftermarknad för att matcha detta.

Vår mjukvara kan installeras på vilket fordon som helst och möjliggör interaktiv dialog med fordonet samt att man utan djupa programmeringskunskaper kan skapa AI-modeller och skicka ut dem direkt på fordonet, även när fordonet körs. Fordonstillverkarna kan då göra vad Tesla gör med sina bilar, men bättre.

Karin Dahllöf, vd Monivent

Tar fram medicintekniska produkter som förbättrar vården av nyfödda i behov av andningshjälp.

Monivent har två olika produkter. Neo Training för träning och utbildning och Neo100 för klinisk användning i förlossningsrummet på sjukhus. Eftersom det är olika krav på de två produkterna gällande registreringar för att på sälja på respektive marknad, kommer vi att prioritera något olika.

Gällande Neo Training har vi under 2020 skrivit avtal med distributörer i de länder där vi sett ett stort intresse för våra produkter. Vi kommer att prioritera dessa marknader vilket innebär nyckelmarknader i Europa (Norden, Storbritannien/Irland, Frankrike, Tyskland, Spanien, Österrike, BeNeLux), Australien samt Nordamerika.

För vår kliniska produkt Neo100 kommer vi att påbörja lanseringen under våren på utvalda och selekterade marknader i Europa. Valet beror på att vi har en CE-märkt produkt vilket tillåter oss att sälja i Europa. För till exempel Australien och USA krävs separata registreringar för en medicinteknisk produkt som Neo100 vilket kommer att ta längre tid.


Läs fler Veckans frågor här:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.