”HR-branschen har ett ansvar för kompetensbristen – vi måste sluta vara ordermottagare”

Martin Persson, Business Area Manager, IT hos Academic Work om hur vi löser kompetensbristen.

Kompetensbristen finns inom flertalet branscher, inte minst inom IT-utveckling. Men vems är felet? Enligt Martin Persson, affärsområdeschef inom IT på Academic Work har HR-branschen själv ett ansvar.

Andelen bolag som har svårt att rekrytera ökar och var under 2020 på den högsta nivån på tolv år i flera branscher, något som Techarenan News rapporterat om. Allra svårast är det att få in systemutvecklare inom IT.

Samtidigt är just det ett av de vanligaste yrkena i storstadsregionerna, så varför är det ändå brist?

– Alla branscher ska digitalisera. Behovet finns överallt och ökar ständigt. Samtidigt har vi en situation där för få unga individer väljer att specialisera sig på området. Antalet är på väg upp, men inte i paritet med behovet, säger Martin Persson, affärsområdeschef inom IT på Academic Work som har mångårig erfarenhet i HR- och rekryteringsbranschen.

Men även om de nyutbildade blir fler, spelar det mindre roll när de allra flesta tjänster som annonseras riktar sig till utvecklare med 3–5 års erfarenhet på CV:t

– Jag ser ju det varje vecka i mitt arbete. Man spelar för safe och vill ha in de med högst kompetens på pappret. Samtidigt slutar det nästan alltid ändå med att företag landar i att det ska vara ”rätt person” snarare än rätt CV, säger Martin Persson.

Företagens ansvar att ställa om

Enligt honom behöver ett flertal saker göras, på flera olika håll, för att situationen ska bli bättre. Till att börja med måste stora, etablerade företag ta taktpinnen och visa större öppenhet för att ta in folk som är i början av karriären.

– Men de kan även se över personalen de redan har. Man vet att vissa positioner kommer att försvinna om några år och då gäller det att ta vara på och ställa om den kompetens som redan finns. Det är det alldeles för få som fokuserar på.

Ett föredöme som Martin Persson lyfter fram på just den punkten är storbankerna som är duktiga på att ta vara på befintliga resurser och karriärbytare. De använder ofta äldre system och programmeringsspråk i vilka de kan utbilda personal som vill ställa om utan att studera i flera år.

Ska vara lättare att utbilda sig senare i livet

Även politiken har ett ansvar för kompetensbristen. Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har tidigare sagt till Techarenan att de behöver satsa på ett utbildningssystem som utbildar för framtidens jobb, något som Martin Persson håller med om samtidigt som han efterfrågar mer konkreta förslag.

– Man måste skapa incitament för människor att byta karriär senare i livet. Lösningen är inte att erbjuda alla att gå tillbaka till KTH eller ett universitet. Det måste finnas utbildningar som ligger närmare där man är för stunden. Samtidigt måste vi ha utbildningsverksamheter som tjänar på att de levererar faktiska resultat för att driva utvecklingen framåt, säger han och fortsätter:

– Vi har en rad politiska beslut bakom oss som gjort att digitaliseringen har gått så fort i Sverige. Till exempel hem-PC:n och bredbandssatsningar. Men nu halkar vi efter. Nästa steg för politiken är att på allvar ta utmaningen med omvandlingen av kompetens. Ett förslag skulle kunna vara att på något sätt skapa möjlighet för företag att erbjuda sin personal att ta ett år för att utbilda sig.

Just utbildning är något som han och Academic Work har tagit fasta på. Med sin så kallade Academy-verksamhet skräddarsyr de utbildningsprogram tillsammans med kunderna, helt utifrån deras behov. Utbildningarna har pågått sedan 2015 och sedan dess har 1 800 personer bytt karriär och klivit in i nya roller inom IT och tech.

– Vi har visat att det är ett recept som fungerar. Men fler måste göra det. 1 800 konsulter på fem år är bara att skrapa på ytan till problemet med kompetensbristen, säger Martin Persson.

“Måste lära oss att säga nej”

Och det är just HR- och rekryteringsbranchen själv som han ger den sista ansvarsbiten. Alldeles för många rekryteringsbolag och konsulter lovar sina kunder för mycket, enligt Martin Persson.

– Vi har en skyldighet att inte bara vara ordermottagare till kunder utan också rådge med den expertis vi har. Sedan tror jag även det fortfarande finns aktörer i sektorn som helt enkelt inte har kunnande att rekrytera det som efterfrågas.

Hur ska branschen förnya sig då?

– Jag tycker att vi är inne på en bra väg med att skapa utbildningar som matchar behovet som finns. Men sedan måste vi lära oss att säga nej i större utsträckning, säger Martin Persson.

Vad är det för behov som saknas i dag?

– När det kommer till kompetens är exempelvis kunskap inom cyber security ett konkret exempel på vad många skriker efter just nu. Men generellt är det kompetensomställnigen till en digitaliserad ekonomi som behöver lösas. IT- och Telekomföretagen lägger ett antal rekommendationer varje år, och de belyser också problemet med att vi kommer ha väldigt många människor de kommande åren som befinner sig i yrken som kommer försvinna. Hur vi hanterar den omvandlingen till digitaliserade yrken kommer vara avgörande.


Läs även:

Det här är en del av en artikelserie om rekrytering. Läs de andra artiklarna här:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.