”Vi letar efter energilagring, men inte till vilket pris som helst”

Jacinto Sá och Cristina Paun, grundarna i Peafowl Solar Power. Foto: Pressbild.

Att storskaligt lagra förnybar energi skulle lösa många problem för vår samtid, inte minst för aktörer inom solceller som länge väntat på en hållbar lösning att integrera sin teknologi med: ”Vi vill inte använda en lösning som blir ett problem längre fram”, säger Cristina Paun, medgrundare Peafowl Solar Power.

Intresset för lagring av förnybar energi har ökat de senaste åren. Men något som varit i ropet betydligt längre än så är den andra sidan av branschen, alltså de som står för den förnybara energin. Ofta handlar det om tillverkare eller leverantörer av solceller och med tiden har mångfalden av olika tekniker växt sig bred.

En av de relativt nya aktörerna med en unik take på solceller är Uppsalabaserade Peafowl Solar Power. De har utvecklat en ny typ av högtransparenta solceller som bland annat kan integreras i glasrutor och därifrån förse hem och byggnader med energi.

Bolaget grundades 2018 av Cristina Paun och Jacinto Sá efter den senares upptäckter som professor i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet. Cellen är gjord på plasmoniska nanopartiklar som leder till hög ljusabsorption även under mörkare väderförhållanden eller lågt belysta inomhusmiljöer.

– Vi definierar oss som en energiskördare och kan producera solenergi både utomhus och inomhus. Samtidigt gör vi energi vackert eftersom våra celler kan göras helt genomskinliga eller i olika färger i motsats till den vanliga svarta solpanelen, säger Cristina Paun, i dag projektledare i Peafowl Solar Power.

Flera utmaningar på vägen

Just nu håller de på att testa cellerna i flera olika projekt och ser samtidigt över hur en masstillverkning av produkten skulle kunna gå till.

– Vår största utmaning är att vi kommer till marknaden med en teknologi som inte funnits förut. Det kräver mycket pengar och tid, så vi letar konstant efter finansiering. Vi måste även se till den tekniska mognaden på marknaden, säger Cristina Paun.

Men en annan stor del för bolaget och hela industrins framtid ligger i möjligheterna att lagra solenergin. I dag försvinner ungefär 15 procent av den producerade solenergin ut i intet och kommer aldrig till användning.

Måste hitta ett alternativ till batterier

Den vanligaste energigeneratorn är batterier och där går tekniken framåt med bland annat svenska Northvolt i bräschen. Ett annat bolag är japanska NKG Insulators som utvecklar hållbara och laddningsbara batterier. Men oavsett om batterier blir mer hållbara får de svårt att täcka hela behovet för lagring av förnybar energi.

– Batterier kommer inte vara nog för att lösa lagringen kring förnybar energi, så det finns ett behov att hitta mer hållbara lösningar som fungerar på liknande sätt. Vi letar efter och testar ständigt nya lösningar, men det är inte lätt, säger Cristina Paun.

Vad skulle vara viktigast för er i ett partnerskap med en aktör inom energilagring?

– Vi är fortfarande ett litet företag och att samarbeta med en större aktör skulle hjälpa oss att ta vår produkt till marknaden. Men lösningen måste vara hållbar och lämna ett litet klimatavtryck. Dessutom är det viktigt för oss att en möjlig lösning är underhållsfri och lätt att integrera med vår teknik. Det skulle behöva var lite av ett äktenskap mellan lösningen och vår teknik.

Vad skulle det innebära för er om någon dök upp och levererade detta?

– Det skulle definitivt hjälpa oss. Samtidigt ser vi vår teknik som en del i ett stort pussel. Vår vision är att man aldrig kommer hitta en fristående Peafowl Solar-cell. Vi kommer ständigt föra diskussioner med företag som är intresserade i att integrera våra solceller på något sätt.

När kan er teknik komma att användas brett, tror du?

– Förhoppningsvis har vi en produkt på marknaden inom några år och att vi sedan kan expandera till andra marknader, säger Cristina Paun.


Läs även: 

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.