De vill leverera framtidens mat – nu stänger foodtech-bolaget historisk runda

Mycorenas grundare och vd Ramkumar Nair med företagets nya produktionsanläggning i Falkenberg. Foto: Press.

Svenska Mycorena tar in 240 miljoner kronor för att kommersialisera sin produkt Promyc, ett svampprotein baserad på fermentering. Enligt bolaget är det den största A-rundan någonsin inom alternativa proteinkällor i Norden.

Intresset för foodtech och lösningar för framtidens mat fortsätter att växa. Ett av de svenska bolagen som rör sig framåt i segmentet är Göteborgsbaserade Mycorena som utvecklat ett nytt protein baserat på svamp, så kallat mykoprotein, producerat genom fermentering. Resultatet är produkten Promyc som kan användas som alternativ proteinkälla i vegetariska livsmedel.

Under 2021 öppnade bolaget en ny testanläggning och startade bygget av en produktionsfabrik, ”Promyc Production Plant”, i Falkenberg som beräknas stå klar till 2023. Sedan tidigare har de även inledda samarbeten med ICA och Polarbröd.

De nya pengarna ska nu ta Promyc från en innovation i testfas till en kommersialiserad produkt. Pengarna, som säkrats både genom nyemission och genom lån för den nya produktionsanläggningen, höjer bolagets totala finansiering till över 350 miljoner kronor.

Från fiskfoder till framtidens mat

”På en runda har vi rest mer kapital än från samtliga tidigare kapitalanskaffningar tillsammans, och vår totala finansiering har tredubblats. Förtroendet för Mycorena från befintliga och nya investerare är ett kvitto på ett väl utfört arbete, en stark morot för att aldrig nöja sig, och en sporre till att åstadkomma än mer i framtiden!”, säger Anton Johansson, CFO i bolaget, i ett pressmeddelande.

Mycorena grundades 2017 efter att vd:n Ramkumar Nair, under sin doktorsexamen i industriell bioteknologi, utvecklat metoden som nu ligger till grund för bolaget. Tanken var först att använda proteinet i industrin för fisk- och djurfoder, men intresset var även stort från en livsmedelsindustri i behov av förändring.

”Kapitalet vi säkrat genom vår A-runda kommer vara avgörande för att snabba på utvecklingen ännu mer. Det låter oss investera kraftigt i både innovation och tillväxt och desto mer viktigt tar det oss ett steg närmare att driftsätta vårt Promyc Production Plant som är den första av sitt slag och unik i hela världen”, säger Ramkumar Nair.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.