Två veckor av krig – så går det för svenska Beetroot i Ukraina: ”80 procent vill fortsätta jobba även från skyddsrummen”

Ett av Beetroots “shelter” i Ukraina och Arvid Joelsson, Nordenchef. i bolaget. Foto: Privat.

Läget är fortfarande oroligt för det svenska it-konsultbolaget Beetroot som innan kriget hade 600 anställda i Ukraina. Av dem är 400 kvar i landet och samtidigt som stödet utifrån är stort försöker bolaget nu få ihop vardagen.

 – Det som är fantastiskt på ett sätt är att folk som kan försöker att fortsätta jobba. De vill ha något att göra i vardagen. 80 procent av våra anställda har sagt att de vill fortsätta jobba, men det är en hemskt svår situation eftersom vissa behöver ta skydd i skyddsrum, säger Arvid Joelsson, Nordenchef för Beetroot.

Det har gått två veckor sedan landet och en hel värld chockades av krigets framfart. Bolaget hade sedan tidigare en krisplan redo som snabbt sattes i bruk. Men även om den omedelbara chocken lagt sig är läget på många håll fortfarande osäkert. Till exempel gick det flera dagar innan de fick kontakt med kollegorna i den hårt ansatta staden Mariupol.

– Vi har fått kontakt igen med efter fyra dagar av tystnad och de har ingen el eller vatten. Vårt fokus de här veckorna har varit på våra anställda och deras familjer. Många har valt att stanna men de som blir fast får vi försöka hitta möjligheter att evakuera. Det är ett hemskt krig som pågår och civila dör, säger Arvid Joelsson.

Ett tiotal har tagit sig till Sverige

Beetroots vd och grundare Andreas Flodström var på plats i Ukraina de första dagarna men har nu tagit sig till Rumänien där han kört skytteltrafik till gränsen för att hämta upp folk som flytt. Bolaget har upprättat flera ”shelters” i Ukraina och instiftat en insamling för att fortsatt kunna hjälpa på plats.

Beetroot har upprättat “shelters” i bland annat städerna Ivano-Frankivsk och Poltava. Foto: Privat.

Totalt är det cirka 400 av bolagets anställda som är kvar i Ukraina. 65 procent av de anställda hos Beetroot är män och många av dem har blivit kvar eftersom de mellan 18 och 60 år inte får lämna landet. De som tagit sig ut sitter nu i närliggande länder, främst Polen där bolaget öppnat ett nytt kontor i Krakow. Ett tiotal har tagit sig till Sverige.

– Hoppet för de flesta är ju att kunna återvända. Det är en stor prövning på Ukraina men folk är positivt inställda till att kunna behålla landet och vi har märkt en stor beslutsamhet i att stötta varandra. Vi kommer fortsätta betala lönen för alla oavsett om de jobbar eller inte. Ett beslut som vi fått stort stöd för hos våra kunder, säger Arvid Joelsson.

“Finns en stor respekt för ukrainska utvecklare”

Även utifrån är stödet stort och Beetroot upplever att hela techsamhället slutit upp bakom situationen, något som Techarenan News tidigare rapporterat om. Det finns flera initiativ där ukrainska utvecklare kan hjälpas till nya jobb. Ett annat exempel är svenska it-konsultbolaget Consid som kopplat ihop ukrainska flyktingar med svenskar som är villiga att ta emot dem.

– Techvärlden är med och många har en stor respekt för utvecklare från Ukraina generellt och ännu mer nu, säger Arvid Joelsson.

Går det att se vilka konsekvenser kriget får på sikt för den svensk-ukrinska bolagsgemenskapen?

– Det är väldigt svårt att spekulera i det just nu. Ukraina är ju vårt hem och vi hoppas givetvis att kriget snart tar slut och att vi kan stötta landet i uppbyggnaden, precis som vi gjorde när konflikterna startade 2014. Vi har infrastrukturen på plats för det och hoppas kunna använda den. Framför allt inom IT och utbildning.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.