Chefekonomerna om startup-bolagens framtid: ”Räkna med det värsta och hoppas på det bästa”

Annika Winsth, chefekonom på Nordea och Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen. Foto: Tommy Fondelius/Press.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea och Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen ger sin syn på ekonomin och hur entreprenörer och företagare bör agera nu och framåt.

Som Techarenan News skrivit om finns en stor oro bland entreprenörer gällande det nya försämrade ekonomiska läget i världen.

Enligt ekonomi-experterna finns fog för oro, speciellt för de allra minsta bolagen.

– I ett osäkert ekonomiskt klimat med lågkonjunktur runt hörnet blir det alltid tuffare för de mindre bolagen. Hur allvarligt det blir vet vi inte ännu, men ta höjd för att BNP faller med 2 procent nästa år, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Mats Kinnwall, med samma titel hos Teknikföretagen har samma bild.

– Konjunkturen har hållit uppe relativt väl än så länge men i slutet av året får vi räkna med en rejäl avmattning. Räkna med att svenskt BNP knappt växer alls eller till och med kanske faller under 2023, säger han.

Vilka områden inom företaget bör prioriteras i det här läget?

– Räkna med det värsta och hoppas på det bästa. Se till att plocka lågt hängande frukter och effektivisera så långt möjligt. Undvik så mycket kostnadsökningar som bara är möjligt. Det är absolut lockande att dra ner på långsiktig planering och hantera vardagen. Men det är ändå viktigt att behålla ett strategiskt och långsiktigt perspektiv. Det kommer förhoppningsvis en morgondag när man ska expandera igen, säger Mats Kinnwall.

– Det beror på vilket bolag det gäller och hur det ser ut, men jag skulle säga att man bör prioritera kapitalet. Många har badat i riskkapital och inte behövt bevisa särskilt mycket. Det gäller inte framöver utan nu ökar konkurrens om pengarna och det är viktigt att investerarna förstår varför de ska välja just ditt bolag, säger Annika Winsth.

Kan det leda till att flera bolag försvinner i den konkurrensen?

– Ja, och det är något som vi ekonomer ser som strukturomvandling. Det betyder att de företag som inte håller måttet slås ut och kapital och arbetskraft går till dem som är väl rustade för framtiden. Det är en önskvärd och nödvändig utveckling med jämna mellanrum. För bolag som befinner sig i startupvärlden är det något annorlunda då det är svårt att veta vilka som är de vinnande bolagen i en tidig fas. Det behövs ofta fler russin i kakan för att några ska bli rätt. Risken är att vi framöver missar bolag som egentligen hade varit värda att satsa på, säger Annika Winsth.

De bolagen klarar sig bäst

När det gäller vilka sektorer som klara sig bättre än andra har Mats Kinnwall läget klart för sig:

– De givna framtidsbranscherna är de kopplade till elektrifiering och digitalisering, givet att tillgången till billig och planerbar energi, relevant kompetens och insatsvaror finns på plats. Dessa är inte särskilt konjunkturkänsliga. Värre är det inom andra delar av ”traditionell industri”, besöksnäringar, delar av handeln med mera.

När det kommer till politiken kring dessa frågor menar Annika Winsth att det behöver bli mer pragmatiskt.

– Om jag tar på mig de små bolagens hatt är det viktigaste politikerna kan göra att undvika kriser. Risken är att vi har en sådan runt hörnet då det har förts en penningpolitik som varit alltför expansiv under många år. Nu kommer baksmällan, då Riksbanken har bytt fot och chockhöjt räntan. Bolag som inte är konkurrenskraftiga bör inte stöttas, utan finanspolitiken bör snarare inriktas på investeringar som gör svensk ekonomi mer konkurrenskraftig framöver.


Det här är en artikelserie om entreprenörer och ekonomin. Läs övriga delar här:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.