Entreprenörerna skänker hopp i tuffa ekonomin: ”Läget är oroande, men man ska inte vara rädd för förändring”

Katja Lindvall, grundare, Moving Floor och Stefan Ytterborn, vd och grundare Cake. Foto: Tommy Fondelius.

Många entreprenörer är oroliga för ekonomin, men att hantera svängningar är en del av att driva företag och även i tuffa tider finns möjligheter. Det vet Stefan Ytterborn, serieentreprenör i många år och Katja Lindvall, vars bolags hela existens ställdes på ända under pandemin.

Tuffare tider väntar och som Techarenan News skrivit om finns en generell oro hos flera tech- och startup-entreprenörer.

Men hur låter det om man går lite mer på djupet? Tillsammans med Katja Lindvall, grundare, Moving Floor och Stefan Ytterborn, vd och grundare för elmotorcykel-bolaget Cake, breddar vi diskussionen om läget, möjligheterna och hur man kan tänka nu.

­– Det är klart att läget är oroande. För ett år sedan skulle jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det skulle bli så här. Man trodde ju att covid var den största käftsmällen, säger Stefan Ytterborn.

Det var just under pandemin som Katja Lindvall och Moving Floor fick lära sig den hårda vägen om hur snabba svängningar kan påverka ett företag. Bolaget har utvecklat självrengörande golv för djurhållning inom jordbruk. De stod med ett färdigt avtal i Kina och en hyrd fabrik när allt plötsligt sa stopp.

– Då trodde vi ju att inget kunde påverka oss så mycket. Men tiden under pandemin har gjort en mer ödmjuk inför att precis allt kan hända, säger Katja Lindvall.

Nytt läge även för den rutinerade

Stefan Ytterborn har grundat flera framgångsrika bolag genom åren och har tidigare varit igenom både upp och nedgångar. Men även om erfarenheten gjort honom luttrad är läget nu ändå nytt.

– Den här ”kris på kris-situationen” är ny även för mig, och jag skulle hata mig själv om jag satt här nu och sa att man ska ha is i magen nu. En sådan här katastrof kan ju få ett bolag på fall inom en månad. Det är viktigt nu att vara agil och beredd på att hantera olika scenarion och att vi inte vet hur länge det kommer blåsa. Det finns inga garantier på att det funkar, men ställer man in sig på det är förutsättningarna för att klara av det mycket större.

Har ni fått hålla tillbaka med investeringar, rekryteringar eller andra satsningar till följd av läget?

– Absolut. Sista kvartalet har det blivit mer specifikt kring rekryteringar till exempel. Vi rekryterar Inte bara för sakens skull. Tidigare, när tillgången på medel varit större, är det lättare att man slarvar. De kommande 8–12 månader kommer vi nu vara mer laguppställningsfokuserade, säger Stefan Ytterborn.

Har ni märkt av ett förändrat investeringsklimat?

– Vår utmaning är ju att vara cash-positiva 2024. Nu är det många investerare som sitter hårt på plånboken och som avstår om man inte visar lönsamhet inom tolv månader. Vägen runt blir egentligen bara att vi måste vara ännu mer tydliga kring var vi befinner oss och att man måste knacka på fler dörrar än tidigare.

För Katja Lindvall är läget ett annat när det kommer till inkommande investeringar:

– Vi har anskaffat kapital och är glada att det har varit möjligt under året, många har haft andra upplevelser som jag förstår. Men vi tror ju generellt att det alltid är bra att köra på under tuffa tider om det finns möjlighet, säger hon.

Och möjligheter är något som Stefan Ytterborn tar fasta på i det här läget.

– Det är många som drabbas hårt så jag vill inte verka ytlig när jag säger detta: Men som entreprenör är det spännande att konfronteras med en sådan här utveckling, och det bidrar med hög energi. Man ska inte heller vara rädd för förändring. Livet är vad det är och jag tror att man gör bäst i att engagera sig fullt ut och inte drabbas av oro.


Det här är en artikelserie om entreprenörer och ekonomin. Läs övriga delar här:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.