Så ska Lexplore förvalta edtech-branschens momentum efter corona

Lars Lengquist, ansvarig för varumärke, design och kommunikation hos Lexplore. Foto: Pressbild/Shutterstock.

Coronapandemin har satt fokus på digitaliseringen i skolan. Även om många haft det tufft ska edtech-bolagen nu försöka ta vara på det momentum som uppstått. – Vi har kommuner som pratar om att man måste sluta se digitalisering som en separat företeelse, säger Lars Lengquist på Lexplore.

Med nedstängda skolor och ökad efterfrågan på digitala lösningar började en svettig tid för edtech-bolagen under coronapandemin. En del erbjöd sina tjänster gratis och många bolag var tvungna att över en natt öka kapaciteten, något som tärde ekonomiskt.

För Lexplore var problemet ett annat. Bolaget erbjuder en screeningtjänst för att kartlägga läsförmåga hos de yngsta eleverna genom att analysera ögonrörelser vid läsning. Samtidigt kan de även tidigt identifiera tecken på lässvårigheter som till exempel dyslexi. De var precis på väg in i flera nya länder när coronaviruset slog till.

– Vi hade påbörjat en del projekt i Portugal och Brasilien till exempel och de stängde ju ner sin utbildning totalt. Vi höll precis på med datainsamling men kunde helt plötsligt inte komma åt skolorna, för de var inte där, säger Lars Lengquist, varumärkesansvarig hos Lexplore.

Bruten trend efter corona

Företaget är redan etablerat i Storbritannien och även där tvärdog verksamheten. Men i slutet av sommaren började det rulla igång igen och i likhet med andra edtech-bolag upplever Lexplore att intresset för deras tjänster ökat.

I Sverige har verksamheten mer tuffat på eftersom grundskolorna fortsatt varit öppna. Men hela situationen visade på skillnader mellan Sverige och andra länder i västvärlden när det gäller digitaliseringen i skolan. Här hade utvecklingen kommit långt redan innan coronaviruset, men Lars Lengquist märker även här av nya prioriteringar.

– Vi upplever att digitaliseringsansvariga i skolverksamheterna har fått mycket större betydelse. Man inser att man behöver bygga robusta system som måste svara upp när något sånt här händer.

Men pandemin verkar även ha snabbat på den digitala mognaden i skolväsendet inte minst hos dem som köper in tjänsterna.

– Från politikens håll har det växlat från en tidigare skepsis till att nu tycka att det här är viktigt. Vi har kommuner som pratar om att man måste sluta se digitalisering som en separat företeelse, utan att det snarare är en naturlig del av verksamheten.

Viktigt att skolor vet vad de får

Samtidigt är det viktigt för Lexplore att kommuner och huvudmän i skolan vet vad det är de köper in och inte bara kastar pengar på digitalisering för sakens skull.

– Det har blivit mer uppenbart i och med corona. Att man vet vad man ska ha tjänsterna till. Speciellt i länder där skolan stängt ner helt, säger Lars Lengquist.

Lexplores produkt är primärt inte till för hemskolning, men när mycket av undervisningen skett på distans har vikten av avstämning kring elevernas läsförmåga ökat.

– På vissa platser i världen så har inte lärarna träffat sina elever på flera månader, och då har de inte samma koll på hur eleverna ligger till. Det har lett till mer fokus på systematiska verktyg som håller koll på detta, säger Lars Lengquist.

Hur ska ni förvalta momentum?

– Jobba som fan. Nej men i princip är det ju så för att vi ska få ut vårt budskap och gå ut på nya marknader. Vi behöver hitta bra partners i världen för vi har inte musklerna att själva driva så stora marknader.

Vad ser ni för trender kring liknande verktyg som ert?

– Den starka trenden vi ser nu är det här systematiska arbetet. Att man kan arbeta på organisationsnivå, och vare sig det är en skola eller en hel kommun, systematiskt kunna följa kunskaper, i vårt fall läsning.

Det här är en del i en serie artiklar om edtech-branschen och situationen under coronaviruset. Läs de andra delarna här:

Fortsatt medvind för edtech-branschen – men nya moln hopar sig. Läs artikeln här.

Akribian är kritiska mot statliga medel: ”Låt bolagen tävla om pengarna”. Läs artikeln här.

DigiExam riktar fokus utomlands – därför lägger de Sverige bakom sig allt mer. Läs artikeln här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.