Fortsatt medvind för edtech-branschen – men nya moln hopar sig

Jannie Jeppesen, vd för branschorganisationen Swedish Edtech Industry. Foto: Pressbild/Shutterstock.

En digital skola blev verklighet över en natt i våras. En prövningens tid för edtech-bolagen som behövde öka sin kapacitet rejält utan förvarning. Nu försöker bolagen att ta vara på det momentum som uppstått, men nya hinder siktas redan i horisonten.

Med nedstängda skolor och ökad efterfrågan på digitala lösningar började en svettig tid för edtech-bolagen under coronapandemin. En del erbjöd sina tjänster gratis och många bolag var tvungna att över en natt öka kapaciteten, något som tärde ekonomiskt.

En osäker period inleddes på obestämd tid. Sommaren gick och snart var det dags för skolstart igen, under en fortsatt pågående pandemi. Att fortsatt erbjuda sina tjänster gratis gick inte längre, inte ens för de större bolagen.

– Nu tar man betalt, och det är ju väldigt bra för startups, för de har ju varit tvungna att följa den stora trenden. För många så bara dog det och oron var stor, men nu är det på gång igen och vi märker att det finns köpkraft hos skolorna, säger Jannie Jeppesen, vd för branschorganisationen Swedish Edtech Industry.

Hon är stolt över branschen som tillsammans med skolorna burit hela utbildningssektorn på sina axlar. Och den positiva känslan har dröjt sig kvar.

Gått över i beredskapscorona

En av anledningarna till att det har vänt är, enligt Jannie Jeppesen, att skolorna och huvudmännen haft sommaren på sig att planera för skolstarten och att de nu hinner tänka över sina inköp.

– Man kan säga att vi är i beredskapscorona nu och inte panikcorona som det var i våras. Dessutom har skolorna fått upp ögonen för att det här är prioriterat och att de måste ha en bred beredskap. De kan behöva stänga sin skola i morgon för att de fått ett lokalt virusutbrott, men nu har de haft tid för att planera för det.

Andra uppsidor är att branschen upplever att den digitala mognaden i skolan och implementerandet av digitala verktyg snabbats på med flera år.

– Jag tror till exempel att man kommer att lämna den här skärmtidsdebatten och mer prata om kvalitetstid och icke kvalitetstid vid skärm, säger Jannie Jeppesen.

Men när pandemin slog till höjde branschorganisationen rösten om statligt stöd för startupsen i branschen då situationen var unik, verksamheten krävde en enorm insats och permitteringsstödet var inte tillämpbart.

Ett förslag var att öronmärka pengar för huvudmäns inköp av undervisningsnära digitala tjänster. Ett behov som minskat när fler bolag kunnat ta betalt för sina tjänster.

– Det var en kostsam ansträngning i början av pandemin. Men nu ser vi inte att den typen av behov finns. Startupsen var i en paradoxal situation, de höll på att gå under samtidigt som de behövdes mer än någonsin, men nu fungerar marknaden normalt igen, säger Jannie Jeppesen.

Farhågan: Kommunernas ekonomi

Men ett nytt orosmoln hopar sig på edtech-himlen. Pandemins mer långvariga effekter på samhället och ekonomin gör att många av bolagens kunder, till exempel kommuner, kan tänkas få en stram budget – redan under nästa år.

– Det kommer bli en prioriteringsfråga, och är det något som coronapandemin visat på så är det den digitala klyftan mellan olika områden och skolor. Där vill vi ju att politiken följer upp att alla huvudmän tar sitt ansvar och faktiskt följer det krav som finns i skolans digitala strategi och ser till att verktyg finns tillgängligt för alla. En uppföljning som vi tycker saknas i dag, säger Jannie Jeppesen.

Tror du att det kan komma en baksmälla för edtech-branchen?

– Bolagen ser nog att mycket kommer att återgå till det normala, men vissa saker kommer vara förändrade för alltid, till exempel deras produktutveckling. Men sen tror jag även att det snabba införandet av digitala tjänster ute på skolorna gjort att många misstag säkert har skett i handhavandet av integritetsfrågor. Här måste vi hjälpa till så att man använder inköpta verktyg, med avtal på korrekt sätt.

Samtidigt ser mycket annat ljust ut. Jannie Jeppesen ser en global innovationssprint där den höjda digitala beredskapen kommer att vara det nya normala.

– Jag tror att vi kommer att se tjänster som är mer användarvänliga, mer självinstruerande och att det byggs in adaptivitet i programmen. Men också det här med gamification av utbildning.

Utvecklingen kräver nya och mer avancerade lösningar och där har vi i Sverige mycket att hämta.

– Svenska bolag ligger väldigt långt fram och ett ökat behov utomlands gör att dessa bolag stärker sig på den internationella marknaden. Att fler svenska bolag kommer ut i världen gynnar marknaden även här hemma.

Det här är en del i en serie artiklar om edtech-branschen och situationen under coronaviruset. Läs de andra delarna här:

Så ska Lexplore förvalta edtech-branschens momentum efter corona. Läs artikeln här.

Akribian är kritiska mot statliga medel: ”Låt bolagen tävla om pengarna”. Läs artikeln här.

DigiExam riktar fokus utomlands – därför lägger de Sverige bakom sig allt mer. Läs artikeln här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.