Satsar utomlands – därför ser DigiExam allt större potential utanför Sverige

Nima Marefat, vd för DigiExam. Foto: Pressbild/Shutterstock

Många edtech-bolag satsar internationellt i coronapandemins spår. En anledning är att efterfrågan där ökat mest, men också de långsamma inköpsprocesserna i Sverige. – Vi har hamnat i situationer där vi känner att det inte ens är värt att gå in i en process, säger Nima Marefat, vd på DigiExam.

Med nedstängda skolor och ökad efterfrågan på digitala lösningar började en svettig tid för edtech-bolagen under coronapandemin. En del erbjöd sina tjänster gratis och många bolag var tvungna att över en natt öka kapaciteten, något som tärde ekonomiskt.

Men för många uppstod även nya möjligheter att växa, och det snabbt. DigiExam, som erbjuder tjänster för olika typer av digitala examinationer, är ett av bolagen som tidigt märkte av det nya läget.

– Den kortsiktiga effekten har varit positivt för oss. Någonting som tidigare varit ett ”nice to have” har blivit ett ”need to have”, och det gäller inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Nima Marefat, vd för DigiExam.

“Inte sett något liknande på tio år”

Även långsiktigt tror Nima Marefat att branschen för alltid är förändrad. Beslutsfattare förstår nu att de måste ha digitala lösningar på plats oavsett om det pågår en pandemi eller inte.

– Tidigare har vi fått höra att det vi erbjuder låtit väldigt intressant, men att vi ska ha en dialog kanske ett år längre fram. Nu är det tvärt om. Kunderna söker upp oss och vill ha en diskussion. Inte om ett år eller ett halvår, utan nu. Under mina tio år inom edtech har jag inte sett något liknande. Sedan återstår att se hur dessa dialoger konverteras konkret och i monetära termer för oss och för branschen.

Eftersom stora delar av skolväsendet i Sverige fortsatt varit öppet har det ändå varit mer eller mindre business as usual här för DigiExam. Det är internationellt som marknaden exploderat, och det är dit bolaget kommer att rikta den stora delen av sitt fokus framöver. Framförallt handlar det om marknader inom Europa och Nordamerika där infrastrukturen redan är på plats.

En annan anledning till satsningen är de generellt långsamma processerna i Sverige där ju staten har hand om det mesta som gäller skolan. Internationellt är det mer privata intressen som styr och många skolors affärsidé bygger på att de kan examinera studenter, och det är där DigiExam kommer in.

– Vi kommer att börja jobba mycket mer med marknadsbearbetning utanför Sverige. Det har vi gjort tidigare också, men nu känner vi att vi verkligen måste ta vara på den här möjligheten och tillhandahålla vårt verktyg som vi tycker kommer kunna lösa många problem, säger Nima Marefat.

Men det behöver inte bara handla om situationen under pandemin. Det finns kurser som alltid körs på distans och elever som inte har möjlighet att vara på plats, och det vill skolorna ha lösningar för, enligt Nima Marefat.

Fastnar i kostsamma upphandlingar

När pandemin slog till höjde branschorganisationen rösten om statligt stöd för edtech-företagen. Särskilt eftersom många inte är tillräckligt stora för att ta del av permitteringsstödet.

Ett förslag var att öronmärka pengar för huvudmäns inköp av undervisningsnära digitala tjänster. Men Nima Marefat tror inte att det är rätt väg att gå.

– När det är svåra tider och det finns risk för att många jobb försvinner så är det givetvis ett alternativ, däremot tycker jag inte det är en långsiktig lösning. Då finns det andra sätt att förenkla för vår bransch och för entreprenörer generellt.

Han kopplar tillbaka diskussionen till inköpsprocesserna i Sverige med långa och ibland krångliga upphandlingar där utfallet i princip enbart baseras på priset. Något som har gjort att DigiExam dragit sig från att ge sig in i vissa processer.

– Det är processer som tar månader och som är väldigt kostsamma för företag av lite mindre storlek. Om man sen vinner upphandlingen är avtalen, ur ett ekonomiskt perspektiv, ofta en förlustaffär. Om staten verkligen vill skapa en långsiktig effekt så är det genom att öka kompetensen för hur inköp kan göras av moderna tjänster där fokus ligger på kvalitet och värde snarare än billigt pris . Då kommer fler bolag hitta sina vägar fram, säger Nima Marefat.

Vad ser du framöver för er del?

– Det går uppåt, majoriteten av de nya kunder som kommit in har varit från utlandet och det kommer fortsätta även nästa år. Det är givetvis för tidigt och naivt att måla upp en fantastisk bild av framtiden bara utifrån det som har hänt de senaste månaderna, men samtidigt är det en intressant situation just nu och en stor möjlighet för oss att ta vara på. Men vad som händer om pandemin fortsätter i en betydligt längre tidsperiod samt mer extremt och hur det skulle påverka ekonomin i stort och edtech som en del av ekosystemet kan vi ju inte veta nu.

Vad är trenderna inom digitala examinationer?

– Det viktigaste just nu för skolor och universitet är att lösa distanssituationen. Vi har skolor som desperat använder sig av andra verktyg för att lösa examinationer, till exempel Zoom eller liknande videokonferenslösningar. tan rättssäkerhet och andra viktiga aspekter som finns i examinationslösningar likt vår produkt.

Det här är en del i en serie artiklar om edtech-branschen och situationen under coronaviruset. Läs de andra delarna här:

Fortsatt medvind för edtech-branschen – men nya moln hopar sig. Läs artikeln här.

Så ska Lexplore förvalta edtech-branschens momentum efter corona. Läs artikeln här.

Akribian är kritiska mot statliga medel: ”Låt bolagen tävla om pengarna”. Läs artikeln här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.